woensdag 6 oktober 2010

Boek: Nigella Lawson - Kitchen



Titel: Kitchen
Ondertitel: Recipes from the heart of the home
Auteur: Nigella Lawson
Uitgeverij: Chatto & Windus
ISBN: 9 780701 184605
Taal: Eng
Gekocht bij: Amazon UK. Te koop in mijn webstore!

The Queen of Food-Porn, Nigella Lawson, heeft weer een nieuw boek uit! Het heet "Kitchen, recipes from the heart of the home" en wordt begeleid door een dertien-delige BBC serie, die ondertussen al gestart is. Elke donderdag om 20.00 (21.00 uur onze tijd) uur wordt er een aflevering uitgezonden.
In het verleden heb ik niet onder stoelen of banken geschoven dat ik een enorme fan ben fan Nigella Lawson, haar recepten en haar manier van schrijven. Zou een recensie van mijn hand dan wel objectief zijn? Let maar eens op...
Het boek, opgedragen aan haar familie, gaat over -de ondertitel zegt het al- de recepten die Nigella graag in haar eigen keuken kookt voor haar dierbaren en aangezien zij altijd in de keuken te vinden is, zijn dat er een boel geworden... 489 pagina's vol, om precies te zijn.
Mevrouw Lawson houdt niet van half werk... of toch wel? Ik was niet echt verrast door dit boek, helaas. Niet door het gekozen thema, maar ook niet door de recepten. Dat laatste weegt natuurlijk het zwaarst! Alle ingrediënten voor een mooi (Nigella) boek zijn aanwezig: mooie foto's, mooie vormgeving, hele lange, persoonlijke en grappige introducties bij de recepten (vind ik altijd erg leuk bij haar... nu ook), handige extra's zoals boodschappenlijstjes en conversielijstjes en HEEL veel recepten. Toch mis ik wat...
Is de inspiratie weg? Is er een redacteur opgestapt die toch belangrijker was dan men dacht? Ik weet het niet. Feit is dat er op enkele grappige nieuwe vondsten na, veel 'opgekliekte' oude recepten in staan, die me sterk doen denken aan recepten uit haar vorige boeken: Een paar ingrediënten veranderen, cous cous er bij in plaats van rijst en op naar de drukker! Oprecht jammer!
Al met al een aardig boek, dat ik als verzamelaar zeker moet hebben, maar mensen zonder een kookboekenfetisj doen er beter aan om eerst "Feast" of "How to be a Domestic Goddess". Die zijn fantastisch! ... en te koop in mijn webwinkel bij Amazon! Nu geen bezorgkosten meer naar Nederland.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Hi Maarten, Dit is de eerste Nigella die ik aan mij voorbij heb laten gaan. Nigella Express vond ik al wat teleurstellend. Ben geloof ik net zo'n kookboeken en keukengadgetgek als jij:)
Gisteravond ook zo gegierd van het lachen bij Oz and Hugh rise the bar?

Grt

Berbera

Maarten le Noble zei

Grote kookboekenfan, inderdaad!!!! Oz en Hugh heb ik gemist, maar net gedownload, dus wellicht dit weekend kijken als er tijd is!

Ik ben benieuwd wat je vindt van mijn site. Laat gerust een bericht achter!