woensdag 6 oktober 2010

Wijnhuis Joseph Drouhin loopt met QR-code weer voorop


Een etiket en hoe een pagina er uit ziet op je smartphone
Eén van mijn favoriete wijnhuizen uit de Bourgogne laat weer eens zien dat ook wijnboeren in Frankrijk met de tijd meekunnen en zelfs voorop kunnen lopen.
Enkele jaren geleden koos Maison Joseph Drouhin, als eerste grote partij in Bourgogne, voor een biologische en biodynamische aanpak. Dit om van de vervuilende en verslavende chemische bestrijding af te komen. Dit huis is, ondanks de schaalgrootte, nog een echt familiebedrijf (ze zijn zelfs medeoprichters van Primum Familiae Vini) en zij willen verantwoordelijkheid nemen voor toekomstige generaties. Mooi, toch? Aangezien zij ook één van de grootste négociants van de streek zijn, eisen ze deze aanpak ook van hun leveranciers.
De vierde generatie Drouhin


Maar ook nu laat Drouhin weer zien dat ze echt voorop willen lopen, ook als het nieuwe technologie op communicatiegebied betreft.Deze week liet men via uiteenlopende kanalen (ik kreeg een bericht van ze via Facebook) weten dat ze vanaf dit jaar alle wijnetiketten aan de achterkant van de fles gaan voorzien van een zogenaamde QR-code. Dit 'plaatje', wat vergelijkbaar is met de oude streepjescode, leidt je met behulp van de camera van je smartphone naar de website van Joseph Drouhin. Elke wijn krijgt zijn eigen pagina, die afgestemd is op smartphonegebruik. Hier kan je informatie vinden over het druivenras, de vinificatie, de ondergrond, de gebruikte wijngaard, proefnotities, bewaaradvies, wijn-spijsadvies en nog veel meer zaken. Hele slimme marketing en ook nog eens ontzettend nuttig en informatief.
Ik ben benieuwd wie (en wanneer) volgt!

Voor meer informatie kan je naar de site van Maison Joseph Drouhin gaan.

2 opmerkingen:

Peter Peerdeman zei

Leuk om je blogpost hierover te lezen nadat de QR-codes ter sprake kwamen tijdens ons gesprek vanmiddag bij Getronics. Een prachtig voorbeeld van een succesvol implementatie van beschikbare technologie!

Maarten le Noble zei

Leuk! En jij hebt een goed gesprek gehad bij BUIT, heb ik begrepen. Hoop je snel door de gangen te zien lopen!

Ik ben benieuwd wat je vindt van mijn site. Laat gerust een bericht achter!