woensdag 25 juni 2014

Mijn nieuwste speeltje: Sous Vide voor thuis!

Laatst uit de VS een nieuw speeltje meegenomen... de Precision Cooker One van Anova! Waar je normaal gesproken met gemak een paar duizend euro kwijt zou zijn voor een sous vide oplossing, zijn er nu een drietal aanbieders op de Amerikaanse markt die allemaal zo rond de $200 zitten. Het gebruik van de sous vide technologie is daardoor niet meer alleen voorbestemd voor de top restaurants. Na wat onderzoek heb ik besloten om voor Anova te gaan, omdat deze het beste uit de tests kwam.

Wat is sous vide nou precies?
Sous Vide (in het Frans letterlijk vacuüm) is een kooktechniek waarbij je een gevacumeerd product op een constante lage temperatuur gaart in een waterbad of steamer. Aan deze techniek zitten veel voordelen: Vlees en vis blijven mooi mals, de smaak blijft mooi behouden en producten hebben precies de gaarheid die je wenst. Een medium tournedos wordt echt van rand tot rand medium, in plaats van alleen in de kern roze met grijze randen naar buiten toe.
(c) Modernist Cuisine; verschil tussen regulier gebakken en sous vide
Ook fijn is dat je er geen omkijken naar hebt. Bij sous vide koken kijk je niet op een (half) uurtje, omdat je product nooit verder gaart dan de ingestelde temperatuur. Een tournedos die gegaard wordt in een oven van 175-200 graden gaat voordat je het weet over de kerntemperatuur heen van 53-56 graden waardoor je je vlees te gaar is. Dat zal je hier dus niet gebeuren.

Wat heb je er voor nodig?
Het fijne van de Precision Cooker is dat je hem met een klem op bijna elke pan of bak kan bevestigen, dit in tegenstelling tot de meeste sous videmachines, die gebruik maken van een au bain mariebak. Hierdoor ben je flexibel in de te gebruiken bak of pan en de grote van het gevacumeerde pakketje dat je er in wel leggen. Naast een geschikte bak en het apparaat zelf, heb je ook een vacumeermachine nodig. Die heb je ook in alle prijzen en maten. Ik heb gekozen voor de Easyvac Pro van Solis, die in het goedkopere segment zit en die het tot nu toe prima doet.

Het apparaat
Het is niet nodig om uitgebreid uit te leggen hoe het apparaat werkt, want op internet zijn er talloze filmpjes te vinden van mensen die laten zien hoe de doos er uit ziet, wat er in de doos zit, hoe het apparaat er uit ziet en hoe het werkt. Een goed voorbeeld daarvan vind je hier.
Ik vind dit apparaat in ieder geval een feest om te gebruiken! De bediening is zo eenvoudig dat je er geen handleiding bij nodig hebt. Je kan instellen of je Fahrenheit of Celsius en hoeveel daarvan en daarnaast het aantal uren en minuten. Verder niets. Je kan kiezen uit de kleuren zwart, rood en blauw en uit een Amerikaanse (120v) en Europese (220 v) versie. Ze leveren ook in Nederland. Bestellen kan via de site.

Eerste resultaten
De eerste resultaten zijn bemoedigend! Ik ben, zoals de meeste mensen, lekker laagdrempelig begonnen met eieren. Daarna tournedos, rib-eyes en asperges. Je vacumeert het vlees, stelt de temperatuur in en dompelt het pakket onder. Na een uur of anderhalf, als het mooi op temperatuur is, haal je het uit het vacuum, smeer je het in met olie en schroei je het dicht in een gierend hete droge pan. Vlees blijft echt heel mooi sappig met deze techniek en hoeft niet te rusten. Geen biefstuk meer dat leegloopt op de snijplank!

Pulled Pork
Als klap op de vuurpijl heb ik laatst een stuk varkensnek van 2 1/2 kilo bereid, die ik 48 uur lang langzaam heb laten garen. Vervolgens heb ik hem gerookt op de BBQ, met als resultaat een verbluffende pulled pork!
Mijn volgende project wordt een lamsbout, waar ik waarschijnlijk een bewaardoos van Ikea of Blokker voor ga gebruiken, omdat mijn pannen niet groot genoeg zijn en de braadslee te ondiep. Op internet kan je vele voorbeelden vinden van mensen die zeer mooie oplossingen hiervoor hebben bedacht. Huisvlijt!

Nog even wachten?
Als je enthousiast bent geworden door mijn verhaal, kan ik je vertellen dat het wellicht de moeite loont om nog even te wachten. Anova heeft namelijk net in no-time 1.8 miljoen dollar opgehaald bij Kickstarter om een nieuw model te gaan produceren. Dit model zal compleet door smartphone en tablet bediend kunnen worden. Vind je het niet erg om handmatig je temperatuur in te stellen? Gewoon nu bestellen!
Er is ook afgelopen week een Pro-versie uitgekomen met een wat hogere watercirculatie. Voor thuis niet nodig, is mijn mening. 

Conclusie
De Precision Cooker is echt een wereldapparaat! Niet duur, stevig, makkelijk schoon te maken en makkelijk in gebruik. Er is voor mij een hele nieuwe wereld open gegaan van nieuwe technieken, recepten en mogelijkheden en dat geeft mij enorm veel energie en nieuwe ideeën. Ik kan de aanschaf van harte aanraden!

Alle foto's (c) Anova Culinary







6 opmerkingen:

jo van de voorde zei

grappig, ik ontving mijn anova ook in eind juni en ben vol op aan het experimenteren (zie www.jo2.be/drupal). Leuk dus om een hobbygenoot te vinden. Mss een idee om naar analogie van het amerikaans forum iets vlaams op te richten?
grts
jo

Surprise Kookgerei zei

Van Wartmann zijn ze er ook, vanaf € 169,-

Jeroen zei

Een leuk Nederlands alternatief is de Souvy Cooker. Ook maar €167. Heb je ook gelijk een platform bij, a la chef steps!

SousVideKenner zei

Leuk stuk over de Anova. Aardig instapmodel voor veel mensen om toch ook eens kennis te maken met sous-vide. Er zijn er inmiddels veel meer en ook op de Nederlandse markt, zoals de Wartmann, Sansaire en ook Steba heeft nu een heel mooi apparaat!

Me4rleyn zei

Hoi Maarten hoe is het afgelopen met de lamsbout? Hoe lang en op welke temperatuur heb je hem gegaard? Groetjes Merleyn

Maarten le Noble zei

24 uur op 56 graden C! Trouwens net voor er bij de Anova Nano besteld. Wordt rond kerst geleverd

Ik ben benieuwd wat je vindt van mijn site. Laat gerust een bericht achter!