Auteur: Tim Hayward
Uitgeverij: Karakter
ISBN: 978 90 452 0646 2
Taal: NL
Pagina's: 384
Laten we eerlijk zijn... alles in de kookland met de nadruk op "ambachtelijk en zelf" is natuurlijk hot momenteel!!! (Naast BBQ en Foodtruck!)
Er zijn de afgelopen jaren al veel boeken verschenen met dit thema. Je kon het zo gek niet bedenken of het kon wel zelf gemaakt worden: patés, jam, (zuurdesem) brood, worst, riccota, mascarpone, walnotenwijn, limoncello, wecken, inmaken, enz, enz, enz. Ook bij mij heb je er al een paar zien langskomen, zoals o.a. The Fabulous Baker Brothers, Van het Huis en Meneer Wateetons.
Dit boek past erg in deze trend, die wat mij betreft zeer welkom is. De strekking van dit boek 'Ambachtelijk Culinair' is mij dan ook uit het hart gegrepen! Ik kan me geen groter geluk voorstellen dan om de hele dag in de keuken te staan om zelf (het liefst met de kinderen of vrienden) in vele uren op ambachtelijke wijze dingen te maken die ik ook in een paar minuten tijd in de winkel had kunnen kopen. Gewoon omdat het leuk is! Niet iedereen snapt dat.
De schrijver van dit boek, Tim Hayward, is in Groot Brittannië een bekend culinair journalist, die voor veel kranten en tijdschriften schrijft of heeft geschreven. Op een gegeven moment gaf hij zelfs een culinair tijdschrift (Fire & Knives) uit, maar dat is helaas gestopt. Momenteel schrijft hij nog voor The Guardian en Financial Times. Ook is hij één van de presentatoren van het radioprogramma The Food Programme op BBC4 radio. Een culinair programma op de radio??? Ja, dat kan en klinkt zo! Podcasts en downloads hier.
En dan nu dit boek. In elf hoofdstukken stort Hayward zijn doe-het-zelf kennis over ons uit en dat is een aanzienlijke hoeveelheid. Het boek in doorspekt met mooie foto's, illustraties en interessante recepten. Ik vind het lastig om een echte lijn te ontdekken in dit boek... behalve het zelf maken, uiteraard. Er komt veel aan bod: Zouten, inmaken, drogen, roken en conserveren aan de ene kant, maar dan ook opeens taarten en doe-het-zelf-fastfood om daarna weer over te gaan in boter maken en samengestelde boters. Ik vind dat zeker niet heel erg, maar had het zelf NET iets smaller gehouden! Het is een mooi, verzorgd boek dat ik van harte wil aanraden en waar ik zeker wat vrije zaterdagen en zondagen aan ga besteden om dingen uit te maken. Vooral de clambake (schaal- en schelpdieren in een juten zak op hete stenen en begraven onder het zand tot alles gaar is), de in zijn geheel gefrituurde kalkoen (buiten uiteraard) en de haggis spreken tot de verbeelding.
Ambachtelijk culinair€ 29,95
Geen opmerkingen:
Een reactie posten