vrijdag 21 december 2012

Kerstboomkoekjes

Kerstboomkoekjes (voor 30/35 koeken)

Nu de Sint het land verlaten heeft en er een run op kerstbomen is ontstaan, is het tijd voor een nieuw recept! Dit keer heb ik een recept voor eetbare kerstversiering gemaakt. Leuk voor in de boom, maar ook leuk om te geven!











Ingrediënten:

koekjes
320 gr bloem
1 zakje bakpoeder
1 zakje vanille suiker
1 theelepel koekkruiden
100 gram boter (zacht)
100 gram bruine basterdsuiker
2 eieren
1 lepel keukenstroop

versiering
1 eiwit
Poedersuiker

Mengkom
Garde
Keukenmachine
Bakplaat
Bakpapier

 Bereidingswijze:
 
Verwarm de oven op 180 graden (170 voor een hete lucht oven). Leg bakpapier op de bakplaat.

Meng bloem, bakpoeder, vanillesuiker en kruiden in de keukenmachine. Voeg de boter toe. Klop de eieren los met de lepel stroop en giet het mengsel in de keukenmachine. Als het goed is vormt zich nu een bal deeg, die loslaat van de kom. Zo niet, dan kan je nog een schepje bloem toevoegen.

Snijd de bal deeg in twee stukken. Bebloem het aanrecht en rol de eerste bal deeg uit tot hij ongeveer 6 mm dik is. Gebruik je favoriete steekvormen en plaats de uitgestoken deegjes op de bakplaat. Maak een bal van het deeg dat over is en rol weer uit. Maak een gaatje in elk koekje, waar later een lint doorheen kan. Ik gebruik hier een klein spuitmondje voor. Je kan ook een mes of sateprikker gebruiken.

Bak de koekjes af in de oven. Dit duurt ongeveer 15 minuten. Als ze aan de onderkant niet meer zacht zijn, zijn de koekjes goed. Laat ze nu afkoelen op het aanrecht.

Meng voor de versiering een opgeklopt eiwit en poedersuiker met een garde. Hoeveel poedersuiker? Hangt van de hoeveelheid eiwit af. Als het mengsel yoghurtdikte heeft is het ok. Versier de koekjes met het eiwit. Ik doe dat altijd met een satestokje. Je kan natuurlijk helemaal losgaan met zilveren balletjes, glitter, enz. Nu laten drogen. Daarna lint erdoor en in de boom of in een mooie cadeauverpakking!

Eerder verschenen in mijn maandelijkse blog op Moodkids.nl


Geen opmerkingen:

Ik ben benieuwd wat je vindt van mijn site. Laat gerust een bericht achter!