En toch moeten ze op, vandaar dat ik dit weekend toffee
appels heb gemaakt!
Toen dacht ik aan die koelkast vol appels. Alles wat ik
kon bedenken was zo afgezaagd. Tarte Tatin? Lekker. Saai. Appel chips? Leuk!
Saai.
Later bedacht ik me dat ik vroeger wel eens een toffee
appel had gekregen. Ik was een jaar of zeven en we woonden in Brunei, toen
nog Brits grondgebied. Elk jaar was er een grote Engelse kerstmarkt met veel
handgemaakt ballen, engelen, maar ook toffee appels. Heerlijk jeugdsentiment!
De afgelopen twee weekends een beetje geoefend met
verhoudingen in de receptuur en het is gelukt!
NB: dit is heel belangrijk…
Bij de meeste handelingen uit onderstaand recept kan je kinderen laten helpen.
Appels wassen, stokken er in, ingrediënten afwegen, inpakken, etc…
Het maken van de
karamel en het hier doorheen halen van de appels moet je zelf doen. Je kunt je vreselijk branden!!!
Ingrediënten (voor acht appels):
8 (niet te grote) appels
400 gram gele basterd suiker
150 ml water
1 eetlepel azijn
8 stokjes (ik gebruik Japanse chopsticks, mag ook
ijsstok, o.i.d. zijn)
Pan (niet te breed) met dikke bodem
Vetvrijpapier
Glas water
Verpakking:
Cellofaan (HEMA)
Lint (HEMA)
Bereidingswijze:
Was de appels heel erg goed en droog ze af. Steek in elke
appel een stok en zet ze apart.
Leg op het aanrecht een strook vetvrijpapier waar de
appels later op kunnen afkoelen.
Naast je fornuis zet je een glas water.
Zet de pan op middelhoog vuur met de suiker en het water
er in. Als de suiker geheel is opgelost, voeg je de azijn en de stroop
toe. Nu koken en koken tot er een
geschikte karamel ontstaat. Dit is lastig en gaat wellicht een keer fout. Je
karamel is perfect als je met een lepel een beetje karamel in het glas water
laat vallen en het zich vormt tot een krokante massa. Als het nog enigszins
zacht is, dan moet je het nog verder koken.
Als de karamel goed is, moet je de appels 1-voor-1 door
de karamel draaien. Vanwege het temperatuurverschil stolt de karamel vrij snel,
dus je moet opschieten, maar ook voorzichtig zijn (heet)! Als de appels geheel
bedekt zijn, dan plaats je ze op het vetvrijpapier.
Af laten koelen en inpakken… of meteen opeten!
Drie dagen goed te houden.
Lyle’s Golden Syrup:
Albert Heijn en Jumbo hebben het vaak in het assortiment. Verder te koop bij
diverse expatwinkels. Zie mijn blog van vorige maand voor enkele adressen.
Eerder als blog verschenen op Moodkids.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten