Heerlijk… het is zomer! Na twee dagen strand vermijden we
de drukte en zijn we thuis. Het zwembadje is gevuld en de kinderen helpen mij
met koken. Het doperwten- en tuinbonenseizoen is weer aangebroken!
Je moet weten dat ik me het liefst aan de seizoenen houd.
Geen groene asperges uit Kenia, peultjes van Madagaskar en aardbeien uit
Israël… als het even kan. Het liefst lokaal geteeld groente en fruit van Piet
op de markt. Zo heb ik nu een kilo verse doperwten gehaald: een mooi ingrediënt
voor een lunch in de tuin op 2e pinksterdag!
De kinderen vinden het heerlijk om te helpen en stellen er
graag hun zwempartij voor uit. Daarna is er natuurlijk geen houden meer aan!
Ik heb een redelijk klassieke Italiaanse pasta gemaakt.
Ook als ik voor de kinderen kook maak ik graag gebruik van een scheutje wijn.
Nadat de kook er over is geweest, is de alcohol er uit. Als je hier anders over
denkt, kan je de wijn vervangen door bouillon. Ook ingrediënten als knoflook en
salie zijn niet heilig. Evenals spek dat niet is voor mensen die daar geen zin
in hebben.
Wellicht een goed idee om wat extra doperwten in te
slaan… een deel van de productie wordt door (mijn) kinderen rauw opgegeten! Uit
eigen tuin is natuurlijk nog veel leuker, maar helaas laat mijn bescheiden achtertuin
dat niet toe.
180 gram pasta naar keuze. (Ik gebruik gedroogde
papardelle. Maak het vooral zelf als je de tijd hebt)
150 gram verse doperwtjes (schoon)
7 blaadjes salie (3 voor gerecht en 4 voor garnering)
70 gram pancetta of ontbijtspek
120 ml room (ik gebruik Ai 4 Formaggi van Chef Panna… te koop
bij speciaalzaak, traiteur of groothandel)
1 teen knoflook (fijngehakt)
15 gram geraspte Parmezaanse kaas + extra voor garnering
45 ml droge witte wijn
1 scheut (borrelglas) Marsala
Peper
Zout
Kook de erwten in zout water beetgaar, giet ze af en zet
apart. Doe dit ook met de pasta.
In de tussentijd snijd je het ontbijtspek -in de breedte-
in dunne reepjes. Ook de salie snijd je
in dunne reepjes.
Bak het ontbijtspek in een pan met dikke bodem. Zorg er
voor dat het wel een kleurtje heeft, maar NIET te bruin wordt. Als het spek
bijna klaar is, voeg je de gehakte knoflook toe. Na een minuut de salie.
Vervolgens afblussen met de witte wijn en Marsala. Als dit gekookt heeft voeg
je de room toe, evenals de geraspte Parmezaan. Als je ziet dat de saus iets
dikker begint te worden, voeg je de pasta en de doperwten toe. Roer het door en
breng op smaak met zout en peper.
Serveer de pasta op het midden van het bord met een
scheut extra virgine olijfolie er om heen. Tenslotte nog wat geraspte
Parmezaan. Als garnering kan je nog salie toevoegen.
Dit is echt een gerecht waar kinderen bij kunnen helpen.
Laat ze roeren, de borden opmaken en de tafel dekken. Bij ons is dat altijd een
groot succes!
Eerder verschenen op Moodkids.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten