Je mag tegenwoordig helemaal losgaan in de keuken. De lat
wordt zeer hoog gelegd en steeds vaker komen de technieken uit de betere
restaurants de amateurkeukens in. Allemaal leuk en aardig, maar zijn je
kinderen er van onder de indruk? Nee, natuurlijk niet! Denk je dat mijn
kinderen een hap willen eten van de perfect uitgevoerde souffle? Maccarons van
bietjes gevuld met Parmezaanse kaasschuim? Ik dacht het niet, pap.
Je hebt het als vader pas echt gemaakt als je zelf frieten
kan maken… sterker nog… je bereikt een soort popheldenstatus! Alle kinderen uit
de klas en straat willen bij je komen eten en hun ouders willen niets liever
dan ingewijd worden in deze magische kunst. Dus deze maand speciaal voor jullie….
Het recept van zelfgemaakte frieten met mayo!
Op de markt heb ik een aardappelman die zogenaamde
‘bonken’ verkoopt: hele grote vastkokende aardappels bedekt met een dikke laag
klei. Hoe groter de aardappel, hoe groter de frieten die je er van kan maken.
De benodigde hoeveelheid verschilt uiteraard van gezin tot gezin. Maak maar
lekker veel, het komt wel op, had mijn moeder kunnen zeggen.
Benodigd voor vier personen:
2 kilo grote vastkokende aardappels
Zout
Frituurpan gevuld
met arachide (pinda) olie
Keukenpapier
Dunschiller
Keukenmes
Bereidingswijze:
Laat de gootsteen vollopen met water en leg de aardappels
er in. Alle klei er af. Goed schrobben met een borstel. Daarna met een
dunschiller de aardappels schillen.
Snijd de aardappels in frieten van ongeveer 1cm dik. Ja,
dat is dikker dan bij de snackbar, maar ook veel lekkerder. Probeer ze zo
hoekig en bonkig mogelijk te snijden. De frieten moet je goed naspoelen in koud
water, zodat het zetmeel er zo veel mogelijk van af gaat. Daarna leg je ze op
keukenpapier of een keukendoek en maak je ze helemaal droog.
Om de frieten voor te bakken verwarm je de frituurpan op
130 graden. Bak de frieten in kleine porties gedurende een minuut of zeven.
Probeer er eentje. Als het goed is, zijn de frieten van binnen al gaar. Als
alle frieten voorgebakken zijn, leg je ze op een tray met keukenpapier en zet
je deze in de koelkast. Ze moeten helemaal afkoelen. Vaak doe ik dit rond
lunchtijd -na de markt op zaterdag- al, zodat ik aan het eind van de middag kan
bakken.
Als het zover is dat je wilt gaan bakken verwarm je je de
frituurpan op 180 graden. Bak de frieten tot ze de door jou gewenste kleur
hebben. Ik doe meestal een minuut of vijf.
Nou dat was het… niet zo lastig toch?
Dan komen we nu aan bij het maken van mayonaise. Heel
leuk om zelf te kunnen, maar de kans is aanzienlijk dat je kinderen na het
proeven toch liever Calvé of Remia willen. Dat hoort en is niet erg. De
volwassenen vinden het wél lekker.
Ik goochel altijd een beetje met de hoeveelheden. Niet
elke eidooier weegt hetzelfde, dus de hoeveelheid olie die je nodig hebt
varieert ook. Ook de met de hoeveelheden azijn en mosterd moet je
experimenteren. Ik houd van sterke, zure mayo, maar jij wellicht niet. Ook
mayonaise maken is niet moeilijk, maar een truc. De truc is dat je de olie niet
te snel toevoegt. Vroeger in de keuken tikten wij mayonaise altijd met de hand.
Stoer om thuis te doen en je vrienden te imponeren, maar ik zou lekker de
keukenmachine of handmixer pakken. De garde op je staafmixer doet het ook
prima.
Benodigd:
2 eierdooiers
1 ½ - 2 theelepels witte wijnazijn
1 ½ - 2 theelepels mosterd (liefst Dijon)
2 – 2 ½ dl olijfolie (niet extra virgine)
Citroensap (naar smaak)
Peper
Zout
Kom
Mixer
Bereidingswijze:
Doe de eidooiers in een kom met de azijn en de mosterd.
Klop deze ingrediënten tot een glad geheel. Als het mengsel wat dikker begint
te worden mag de olie er bij. Niet te snel toevoegen had ik gezegd!
In het begin gaat het druppel voor druppel, later als de
mayonaise wat dikker wordt een straaltje. Je voegt steeds olie toe als de
vorige olie door het mengsel is opgenomen. Als je denkt dat de mayonaise nu wel
dik genoeg is, maar je hebt nog olie over… nog even doorgaan. Heb je dan nog
olie over? Is ok… zie eerdere opmerkingen.
Nu op smaak brengen met peper en zout. Ik vind het altijd
lekker om aan het eind ook nog flink wat citroensap toe te voegen, maar ook dit
hoeft niet.
Klop in een schone kom een eidooier (niet de rest) zoals
je bent begonnen en voeg daarna je geschifte mengsel beetje bij beetje toe.
Daarna de rest van de olie. Alles is weer ok! Je hebt nu wel wat meer olie
nodig omdat je een extra eidooier hebt gebruikt. Komt wel op!
Eerder verschenen op Moodkids.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten