Je raadt het al… wij hebben een appelboom geadopteerd!
Een jaar of vier nu al. Eerder schreef
ik al eens hoe belangrijk ik het vind dat mijn kinderen weten dat vlees en
groenten niet in de schappen van de Appie groeien, maar ergens vandaan komen.
Ik schreef over mijn kruidentuin en hoe ik die met de kinderen had geplant en
hoe leuk ik het vind om ze van alles te laten proeven.
Kruiden hebben we dus wel in eigen tuin, evenals
aardbeien, druiven en frambozen, maar toen ik hoorde van de mogelijkheid om een
appelboom te adopteren heb ik het meteen gedaan!
Op de site van Adopteer een
Appelboom kan je zien welke telers er meedoen. Zelf hebben we een boom bij
de Landgoed de Olmenhorst
in Lisserbroek, waar we met veel plezier meerdere malen per jaar komen. Bij de
Olmenhorst zijn ze erg goed in het lokken van publiek, waarvoor ze veel organiseren.
Workshops, zoals in het seizoen Halloweenpompoen versieren voor kinderen of
koken voor volwassenen, “Puur” diners met louter ingrediënten van eigen erf of
van buren en nog veel meer. Bij activiteiten overdag is Paardje Jos bijna
altijd aanwezig om de kinderen met een huifkar over het terrein te trekken. Wat
ook leuk is, is dat allerlei andere (ambachtelijke) bedrijven zich op het
landgoed hebben gevestigd, waar je bijvoorbeeld zelf kaarsen of bonbons kan
maken en er is ook een grote biologische winkel met ook veel leuke cadeau
ideeën.
Daar sta je dan met 25 kilo appels. Wat doe je er mee?
Gelukkig blijven de appels wel een tijdje goed. We hebben een 2e
ijskast in de schuur en daar kunnen ze prima in. Appelmoes, appeltaart,
appelchips, we hebben het allemaal gemaakt. Dit jaar heb ik ook bedacht om zelf
appelstroop te maken van sap van de Olmenhorst. Hoe moeilijk kan dat zijn…
dacht ik nog. Het antwoord is dubbel. Niet moeilijk, maar wel met een addertje
onder het gras.
Ik ben aan de slag gegaan met vier liter appel- en
perensap om te kijken hoeveel ik dan over zou houden. Dit bleek ruim 500 gram
te zijn. De mix van appels en peren heb ik gemaakt omdat ik op bijna alle
supermarkt verpakkingen van appelstroop zag dat dit gebeurt. Omdat ik de
appelsap (vers geperst en ongefilterd) nogal zuur vond, heb ik wat fructose
(fruitsuiker) toegevoegd.
Ingrediënten
2 liter appelsap
2 liter perensap
150 gram fructose
Hoge pan met dikke bodem
Potje(s) om appelstroop in te doen
Alle ingrediënten bij elkaar in de hoge pan. Flink
doorkoken en af en toe afschuimen met een schuimspaan. Als het mengsel in de
pan op een gegeven moment donkerbruin begint te worden en te schuimen moet je
uitkijken dat het niet aanbrandt! Met laag vuur blijven roeren en als je denkt
dat het goed is (dikte van vloeibare honing), af laten koelen. Is het dan nog
niet dik genoeg dan moet je nog even door. Ik kan hier helaas geen meetbaar
recept van maken. Dit recept is dan ook echt voor de avonturiers onder de
Moodkids lezers!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten