Ondertitel: What do you feel like eating right now?
Auteur: Jo Pratt
Uitgeverij: Penguin
ISBN: 978-0-718-14858-4
Taal: Eng
Gekocht bij: Gekregen
Enkele weken geleden vertelde ik dat ik van mijn zus een stapel kookboeken gekregen had van de uitgeverij. Ik noemde toen enkele boeken van Julie Andrieu, maar er zat nog een boek bij, namelijk 'In the mood for food' van Jo Pratt.
Jo Pratt heeft jarenlang achter de schermen meegewerkt aan kookboeken en televisieprogramma's van o.a. Jamie Oliver, Gordon Ramsay, Ainsley Harriot, Anthony Worrall Thompson en Gary Rhodes. Bij Rhodes is ze de laatste tien jaar betrokken geweest bij al zijn boeken en tv-programma's. Ook heeft Pratt een collumn in de Britse Elle (Elle's Kitchen) en schrijft ze in BBC Good Food Magazine.
Dit jaar is haar tweede eigen boek uitgekomen en ik ben er helemaal weg van! Mooie vormgeving, mooie foto's, mooie recepten en met (Britse) humor geschreven. Pratt zelf is ook zeer leuk om te zien en ik geloof -aan haar figuur te zien- nooit dat ze alle gerechten ook zelf geproefd heeft. Move over Nigella Lawson! Al verwacht ik wel dat Nigella met haar nieuwe boek, dat op 6 september uitkomt genadeloos terug gaat slaan. (Later meer over het nieuwe boek van Nigella...)
In the mood for food is ingedeeld in een zes-tal 'moods' en deze zijn weer onderverdeeld in een vier categorieën.
De indeling plus enkele voorbeelden van gerechten:
Introductie
In the Mood for Being Healthy
- Rise and Shine. Healthy Breakfasts for a Perfect Start: Breakfast Berry Smoothy, Banana and Walnut Pancakes with Maple Syrup.
- Not a Soggy Sarnie in Sight. Light salads for your lunch break: Vietnamese Chicken Noodle salad
- Does my Bum Look Big in This? Food to tuck in to without feeling guilty: Gazpacho Salad. Duck, Orange and Honey Stir-fry with lots of Greens.
- Diet... What Diet? Posh Nosh to Impress: Chilled Watermelon, Red Pepper an Chilli Soup. Rosé Poached Pear.
In the Mood voor Something Naughty but Nice
- Chocoholic Dreams. Putting a Smile on Every Chocolate Lover's Face: Saucy Chocolate Raspberry Puddings. White Chocolate and Bailey's Cheesecake.
- Sweet Cravings. Treats for Any Time of the Day: Cocoa and Cinnamon-sugared Popcorn.
- Prober Puds. Classic Puddings with a Modern Twist: Pimm's Trifle. Pecan Pie with Bourbon.
- Chill Out Time. Ice Creams and Frozen Goodies: Banana and Muscovado Ice-Cream. Blueberry Cheesecake Parfait. Rhubarb and Custard Iced Lollies.
In the Mood for Some Comfort
- Hangover Hell. Breakfast for the Morning After: Baked Breakfast Baguette. Sausage and Fried Egg Hash.
- Just What the Doctor Ordered. Nursery Food to Feed your Soul: Cream of Tomato Soup with Croque Monsieur Croutons. Fish Pie with Sweet Potato Topping.
- Rainy Days and Sundays. Slow-cooked Food to Take your Time Over: Roast Chicken for Two...in One Pan. Extremely Simple Beef and Ale Casserole with Horseraddish Dumplings.
- Overworked and Underfed. Calming Suppers for Stressful Workdays: 'Oh, so Simple' Chicken, Leek and Ham Pies. Berry and Ginger Crumbles
In the Mood for Being Lazy
- Home Alone. Cooking for One a Chore? Think Again: Greek Lamb Pitta Salad. Tuna CousCous Salad with a Parsley and Mustard Dressing.
- Hassle-free Hungry. Minimum Effort for Maximum Satisfaction: Parmasan Crusted Chicken with Avocado Salad. Ginger and Banana Trifle.
- Emergency Zone. Storecupboard Suppers(1): Blue Cheese, Walnut and Apple on Toast. Sweetcorn and Chilli Pancakes.
- Pasta Pronto. You Can Always Rely on a Bag of Pasta: Chorizo, Tomato, Rocket and Black Olive Penne. Squash, Pine Nut and Sage Butter Pasta. Courgette, Lemon and Crab Linguini.
In the Mood for Being Extravagant
- Time for Tea. Treats for an Afternoon Get-together: Chicken, Cress and Poppy Seed Tea Sanwiches. Orange and Jasmine Ices Tea.
- The Cocktail Hour. Canapés and Drinks for Beautiful People: Pear and Rose Martinis. Elderflower Champagne. Mini Chorizo Toad-in-the-holes. Cheese (without pineapple) on Sticks.
- Show Off. Stylish Dinner Party Menus (2): warm Fig, Port and Blue Cheese salad with a Pink Shallot and Walnut Dressing / Sundried Tomato, Parmesan an Olive-crusted Rack Of Lamb with a Warm Green Been and Pine Nut Salad/ Black Forrest Souffés with Cherry Brandy.
- All Together Now. Menus for Casual Get-togethers(3): Spanish Themed Nibbles / Seafood Paella / Sangria Jellies with Lemon Cream.
In the Mood for Being Romantic
- Room Service. Romantic Breakfast in Bed: Hot Honey Figs with Ricotta on Fruit Bread. Surprise between the Sheets.
- Outdoor Pursuits. Picnics for a Little Alfresco Romance: Smoked Duck, Asperagus and Fig Salad. Strawberries and Cream with a Difference.
- Friday Night, Curry Night. Spice up Your Weekend: Chilli and Garlic Prawns with Mango. Panna Cotta with Rose Syrup.
- Food of Love. Aphrodisiac Nibbles: Chlli Vodka and Tomato Oysters. Pan Fried Strawberries in Vanilla Thyme Syrup.
2./3. Hier wordt een heel drie gangen menu opgegeven. Er staat duidelijk bij voor hoeveel gasten het is.
Het is een leuk en fris kookboek geworden en het lijkt me een feest om hier uit te koken. De recepten lijken me makkelijk te maken en de instructies zijn helder. In veel gevallen geeft Pratt ook tips voor bijpassende gerechten en/of wijn.
Als ik naar de recepten, de styling en de humor in het schrijven kijk, lijkt het me nog mooier om de familie Pratt in de vriendenkring te hebben... zodat we gezellig bij ze kunnen eten!
Als toegift: Jo Pratt in actie...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten