dinsdag 7 oktober 2014

De zelfbak Patés van Madame Paté


Ik ben dol op de herfst! De bladeren zijn prachtig gekleurd, het wordt wat frisser, de haard gaat voor het eerst weer aan EN... ik maak patés. Dat kan je natuurlijk het hele jaar door doen, maar voor mij past dat bij herfst en winter.

Voor mensen die wel de lol willen hebben van het zelf bakken van ambachtelijke paté, maar geen zin hebben om al die moeite te doen, is er nu wat moois op de markt... de afbakpatés van Madame Paté!

Slagersdochter
Madame zelf
Een paar jaar geleden kwam ik Madame tegen bij de Sligro in Leidschendam, waar zij met een standje stond om patés en rillettes te laten proeven. Madame (Inge Janson) bleek de dochter van een slager uit Heusden en stond op het punt om een zelf-afbak-patélijn op de markt te zetten en was daarvoor bezig met marktonderzoek. Een paar jaar later kwam ik in het vriesvak van diezelfde Sligro opeens haar patés tegen in enkele smaken en maten! Haar vader bleek ondertussen met pensioen, maar nog volop actief met het geven van cursussen en het maken van lekkere dingen.

Verschillende maten
De patés zijn er in twee maten, namelijk petit (175 gr) en grand (750 gr) en in zes smaken, waarvan ik tot nu toe de Knoflook-, Normandie- en Pruneaux-versie heb geproefd. Er is ook een Paté de Canard met stukjes foie, maar die heb ik tot op heden nog niet kunnen bemachtigen.

De paté in folie en met pop-up prikker
Aan de slag met paté bakken!
Het bakproces is vrij eenvoudig: je laat de paté ontdooien, pakt hem vervolgens in met alufolie, plaats een pop-up prikker in het midden en plaatst de paté in de oven. Als de paté gaar is, dan springt de prikker omhoog. Mijn ervaring tot nu toe is dat dit langer duurt dan op de verpakking staat, maar de paté wordt door die extra minuten niet droog, dus ik heb me daar niet aan gestoord.


De verpakking en de inhoud
Versieren en weggeven?
Als de paté afgekoeld is, dan kan deze versierd worden. In de verpakking zit een kuipje geleipoeder, die je aanmaakt met wijn om zo een mooi geleilaagje met versiersels (kruiden/fruit/etc.) op je baksel aan te brengen. Met enige schaamte moet ik toegeven dat ik nog nooit de moeite heb genomen om dit te doen, omdat ik de paté gewoon heel snel wilde opeten! Naast de geleipoeder en het recept zit er ook nog een vintage labeltje bij met een stukje slagerstouw, zodat je het eindproduct opgemaakt en wel kan labellen en cadeau kan doen. Zonde natuurlijk, maar wel een prachtig cadeau!



Op de markt!
Waar te vinden?
Op de site is een overzicht te vinden van zaken die deze patés verkopen. Verder staat Madame regelmatig op markten, waarvan ook een mooi overzicht te vinden is. Bij de Sligro in Leidschendam liggen de patés in ieder geval in het vriesvak van de slager en de rillettes van Slager Janson in het versvak. Ik weet niet of andere Sligro's deze producten ook in het assortiment hebben, maar als ik daar achter ben, zal ik dit bericht updaten.

Omroep MAX
Verder is het nog leuk om te noemen dat Madame samen met haar vader donderdag a.s. (9-10-2014) bij Tijd Voor Max te gast is. Ik hoor niet helemaal bij de doelgroep, maar met Heel Holland Bakt, Met het mes op tafel,Wijn aan Gort en paté bij Tijd Voor Max begint het zo langzamerhand mijn favoriete omroep te worden!!!

Alle foto's (c) Madame Paté

2 opmerkingen:

Arjan Tupan zei

Leuke post, Maarten. En het klinkt best okee, zo'n afbak-pate. Al is zelf maken toch het mooist.
Volgens mij heb ik bij haar vader ooit een cursus pate maken gedaan.
Oh, en nu je het toch over rillete hebt... kan je daar niet eens een recept voor plaatsen? (Of heb je dat al gedaan, maar heb ik het nog niet gevonden?).

Maarten le Noble zei

Natuurlijk leuker om zelf te maken, Arjan, maar ik vind dit wel een leuk en lekker alternatief. Rillete.... Leuk isee. Ga ik doen. Niet zo lastig om te maken. Heb een sous vide versie in mijn hoofd.

Ik ben benieuwd wat je vindt van mijn site. Laat gerust een bericht achter!