De plaatselijke middenstand heeft de paaseitjes alweer in
de schappen liggen en daarom deze maand een hartig recept… wij kunnen na Sint
en Kerst geen zoetigheden meer zien!
Deze maand stokken van brooddeeg. Leuk om te maken met de
kinderen. Zelf kneden en de hele keuken onder de bloem! Het basisrecept is
redelijk neutraal, maar je kunt van alles toevoegen om het spannender te maken.
Ingrediënten:
450 gram bloem
7 gram gedroogd gist
1 theelepel zout
250 ml warm water
Extra Vergine Olijfolie
Zeezout
Maanzaad
Optioneel:
Geraspte (oude) kaas of
Gehakte verse salie of
Gehakte rozemarijn of
Etc!
Bakplaat (gebloemd)
Keukenmachine (of met de hand)
Kwastje
Kom
Plastic folie
Bereidingswijze:
Meng bloem, gist en zout in een kom voeg het water toe om
een mooi zacht deeg te maken. Als het nog te droog is kan je nog een klein
beetje water toevoegen. Mag niet te plakkerig zijn!
Kneed het nu tot een mooi elastisch deeg. 12 minuten met
de hand of 6 minuten met de machine met deeghaak. Voeg eventuele toevoegingen (kaas,
salie, etc) nu toe en kneed nog een keer door.
Verdeel het deeg in twaalf porties en rol ze met de hand
tot ‘sigaren’ van ongeveer 20/25cm. Je kunt ze zo laten, maar kan ze ook in
tweeën snijden om te vlechten. Ik heb dat met de helft gedaan. Plaats de
stokken nu op de gebloemde bakplaat en bedek met folie.
Laat ze 35 minuten rijzen op een warme plek van ca 30
graden. Ik zet meestal de oven op die temperatuur en doe het rijzen daar in.
Het is de bedoeling dat de stokken verdubbelen van omvang.
Verwarm de oven op 200 graden.
Verwijder de folie en smeer het deeg in met olijfolie. Ik
heb over de ene helft maanzaad gesprenkeld en over de andere helft zeezout.
Voel je vrij om hier in te variëren. Sesamzaad, peper, kruiden…
Bak de stokken in 18/20 minuten af. Als ze mooi goudbruin
zijn, zijn ze klaar.
Eerder verschenen in mijn maandelijkse blog op Moodkids.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten