De laatste tijd ben ik veel aan het bakken met
de kinderen. Mijn zoon vraagt soms als hij wakker wordt al of we vandaag
koekjes kunnen bakken. Met regenachtige weekends zoals het afgelopen weekend is
dat natuurlijk een heel goed plan.
Het afgelopen weekend heb ik saucijzenbroodjes
met de kinderen gemaakt. Op één of andere manier vind ik het veel voldoening
geven om dingen zelf te maken en een ochtend aan te besteden, terwijl ik bij de
bakker op de hoek in vijf minuten klaar zou zijn. Mijn overgrootvader van mijn
moeders kant –die ik nooit gekend heb- was banketbakker… wellicht is dat het!
Titel:
100x Onno Kleyn, een bundel vol kookgeluk
Auteur: Onno Kleyn
Uitgeverij: Nieuw
Amsterdam
ISBN:
978-90-468-1409-3
Taal: NL
Trouwe
Volkskrantlezers kennen hem goed en lopen met hem weg, maar ook buiten deze
groep is hij al jaren een begrip. Na de ruim dertig titels die Onno Kleyn op
zijn naam heeft staan moet dat ook wel. Zelf ken ik hem vooral van zijn laatste
twee boeken, Weg van Wijn en 52
Weekmenu's, die ik allebei graag cadeau geef aan vrienden.
100x is een
verzameling van zijn allerbeste bijdragen aan 'de Volkskeuken' in de Volkskrant
en wijkt qua vormgeving erg af van zijn vorige boeken. Wat vooral opvalt, is
het ontbreken van foto's en illustraties. Juist de grafische kant vond ik bij 52 Weekmenu's zeer sterk.
Ik hoop niet dat dit gevolgen heeft voor de verkoop, want ik kan me voorstellen
dat dit boek het bij de boekhandel zwaar krijgt met het geweld van de Food-Pornboeken
van de Jamie Olivers en Nigella Lawsons van deze wereld.
100x is heel
luchtig en persoonlijk geschreven met een poëtisch taalgebruik waarbij je mond worstelt
om te kunnen glimlachen en te watertanden tegelijkertijd. Simpele, maar mooie en
vooral niet alledaagse recepten. Doorgaans weinig, maar wel mooie ingrediënten (zoals slakken, PX-sherry
en Epoisses) en dat maakt het een bijzonder thuiskookverhalenboek waar je zeker ook je bezoek mee
kan verrassen.
Ik -en alle Fransen met mij- gruwel wel
van het feit dat hij mayonaise door zijn Steak Tartare roert, maar laten we het
er op houden dat smaken verschillen!
Ondertussen
al het Kalfsgebraad met dragon (Sacrale Maaltijd blz87) en de Uiensoep (Draadloos
Culinair blz217) gemaakt en dat was allebei erg prettig!
Kortom: leuk om te hebben en leuk om te geven.
Ik ben benieuwd wat je vindt van mijn site. Laat gerust een bericht achter!