De laatste tijd ben ik veel aan het bakken met de kinderen. Mijn zoon vraagt soms als hij wakker wordt al of we vandaag koekjes kunnen bakken. Met regenachtige weekends zoals het afgelopen weekend is dat natuurlijk een heel goed plan.
Het afgelopen weekend heb ik saucijzenbroodjes
met de kinderen gemaakt. Op één of andere manier vind ik het veel voldoening
geven om dingen zelf te maken en een ochtend aan te besteden, terwijl ik bij de
bakker op de hoek in vijf minuten klaar zou zijn. Mijn overgrootvader van mijn
moeders kant –die ik nooit gekend heb- was banketbakker… wellicht is dat het!
Ingrediënten voor 12 stuks (of 64 mini’s):
500 gr gehakt kalfs of h-o-h van beste kwaliteit
3 sneetjes wit brood zonder korst
glas melk
1 ei
1 zakje gehaktkruiden
Mosterd (ongeveer eetlepel, mag meer naar
smaak)
Maggi (een paar flinke scheuten, naar smaak)
Worcestershiresaus (enkele druppels, naar
smaak)
(selderij) zout
Peper
1 eidooier
Mengkom
Eerder veschenen op Moodkids.nl
1 eidooier
2 rollen bladerdeeg. Ik gebruik de 275 grams
verpakking van Backini van AH.
Spuitzak
Kwastje
Bereidingswijze:
Oven verwarmen op 180/190 °C
Week het brood 30/45 minuten in de melk en
knijp het vervolgens uit.
Meng en kneed het gehakt met brood, ei,
gehaktkruiden, mosterd, maggi, Worcestershiresaus, zout en peper tot een homogene
massa. Ik vind het lekker om hier selderijzout voor te gebruiken, maar smaken
verschillen.
Wat
ook waanzinnig lekker is om er doorheen te doen is een paar druppels Mushroom Ketchup. In Nederland alleen te krijgen in
expatwinkels zoals deze
in Den Haag en deze in Amstelveen.
Snijd de bladerdeegrollen in de lengte in
tweeën, zodat je twee gelijke stroken krijgt. Vul een spuitzak met het gehakt
en spuit banen op het midden van de vier stroken bladerdeeg. Smeer elke strook
bladerdeeg aan 1 kant in met losgeklopt eigeel. Gebruik hiervoor een kwastje.
Vouw nu de twee kanten van de bladerdeegstroken naar elkaar toe en druk goed
aan.
Leg nu de gevulde bladerdeeg banen een minuut
of 20 in de koelkast. Daarna portioneren. Per baan drie broodjes of 16
kleintjes. Je kan de nog niet afgebakken broodjes trouwens prima invriezen,
mocht je het teveel vinden. Heb je altijd borrelhappen in huis!
Leg de saucijzenbroodjes die je WEL wilt
afbakken op een ovenplaat met vetvrijpapier of siliconen mat en smeer de
broodjes met de kwast in met eigeel. Plaats de ovenplaten in de hete oven. 30
minuten voor hele broodjes en 25 minuten voor de mini’s.
NB: Hoe beter de ingrediënten die je gebruikt,
des te lekkerder je eten wordt. Ik haal mijn half-om-half gehakt bewust bij de
vleesjuwelier, waar het vlees voor mijn neus door de vleesmolen gaat. Iets
duurder dan supermarkt of reguliere slager, maar je proeft het verschil!
Eerder veschenen op Moodkids.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten