vrijdag 29 januari 2010

Manzo Stufato, oftewel... draadjesvlees!


Dit is één van mijn favoriete recepten. Ik maak het al jaren en elke keer wordt het net wat beter! Heerlijk hoe de keuken na zoveel uren stoven er naar gaat ruiken. Ik heb het op veel verschillende manieren geserveerd en voor veel verschillende gelegenheden gemaakt. Met pasta, met puree, in zelfgemaakte ravioli, met gekookte aardappels, met bietjes, met een rucola salade, alleen voor ons tweeën of voor grote groepen. Ik heb het bijvoorbeeld gemaakt als hoofdgerecht voor het bruidspersoneel en ouders toen we ons bedankdiner gaven in Utrecht.Kortom, een gerecht dat bij mij al lang meegaat en dat ik graag serveer!

Ingrediënten (voor 4 personen)
750 gram Runderlappen
Olijfolie voor aanbraden
25 gr Tomatenpuree
50 ml Tomatenketchup
50 ml Amerikaanse Barbecuesaus
150 ml Rode wijn (ik gebruik meestal Montepulciano)
1 Bouquet garni met salie
35 ml Balsamico Bianco
400 ml Kalfsfond
350 ml Water
3 Tenen Knoflook; met de knoflookpers
1 Ui; fijngesneden
Zout en Peper

Bereiding
Snijd de runderlappen in middelgrote stukken en bak deze aan in een ruime braadpan. Peper het vlees tijdens het braden. Leg het vlees -als het mooi bruin is geworden- op een bord en bak de uitjes aan. Als de ui glazig wordt, de knoflook en na een paar minuten de tomatenpuree en ketchup door de pan roeren tot deze donker van kleur wordt. Hierna afblussen met balsamico. Vervolgens barbecuesaus (mijn tot op heden geheime ingrediënt), fond, water, rode wijn, bouquet garni  toevoegen. Even laten koken en vervolgens het vuur zacht zetten en het vlees toevoegen. Als het goed is staat het vlees nu geheel onder het vocht. Anders nog wat water, wijn en/ of fond toevoegen. Ik neem het nooit zo nou met de hoeveelheden, moet je weten. Nu op laag vuur met deksel op de pan minimaal vier uur laten stoven. Meestal doe ik het veel langer, tot dat ik met een houten lepel de draadjes los kan trekken. Het laatste uur haal ik de deksel van de pan, zodat het vocht goed in kan koken. Als dit na een uur nog niet zo is, moet het nog wat langer.
Let op! Nooit op voorhand zout toevoegen als je gaat reduceren: het eindresultaat kan veel zouter worden dan de bedoeling is doordat de hoeveelheid zout gelijk blijft, maar de hoeveelheid vocht afneemt.

Serveren
Zoals ik hierboven al schreef kan je oneindig variëren op dit thema. De laatste paar keer heb ik gekookte fusilli toegevoegd en deze goed door de saus geroerd. Door de structuur van deze pasta neemt hij de saus goed op. Hiervoor is het noodzakelijk dat je met een houten pollepel goed de draadjes lostrekt, zodat je geen 'hompen' vlees hebt. Vervolgens vlees en pasta in een diep bord, verse parmazaanse kaas erover raspen, klaar. Serveren met een rucola salade. Drink hierbij een mooie Montepulciano en uw tafelgenoten zullen van u houden!

4 opmerkingen:

Anoniem zei

lekker, dit ga ik dit weekend maken.

bon a petit

Cas

Maarten le Noble zei

Hé Eldert... alles goed?

Anoniem zei

all,

heb het gemaakt en het was voortreffelijk, wat en lekkere, volle smaak. heb het vlees inderdaad uit elkaar getrokken. dit maakt het ook voor mensen die draadjesvlees te "draadjesachtig" vinden (mijn vriedin bijvoorbeeld) lekker.

culinaire groet,

eldert

Anoniem zei

Hoi Maarten, wederom jouw recept gemaakt. Superlekker.
Gisteren geserveerd aan Ard, Ria, Jook, Martijn, Jantien en Reyer uiteraard. Ze vroegen om het recept, alle eer naar jou!

x
Irene

Ik ben benieuwd wat je vindt van mijn site. Laat gerust een bericht achter!