maandag 31 oktober 2011

Recept: Pompoensoep

Met al het Halloween-geweld dat door de middenstand op ons af is gevuurd, zou je bijna vergeten dat pompoenen er ook zijn om te eten! Het afgelopen weekend heb ik deze twee reuzepompoenen uitgehold, waardoor ik met een dikke kilo pompoenvruchtvlees overbleef. Tijd om soep te maken dus. Ik heb geprobeerd een pompoensoep na te maken die ik in Frankrijk wel eens gegeten heb. Ik heb mijn best gedaan om het vervolgens zo goed mogelijk in een recept om te zetten, maar voel je vrij om met de ingrediënten en de hoeveelheden te variëren. Dat doe ik ook!


Ingrediënten voor zes personen:
Olijfolie
400 gr pompoen
300 gr winterpeen
1 grote ui gesnipperd
2 tenen knoflook fijngesneden
20 gr verse gemberwortel fijngesneden
5 gram saffraandraadjes
1/2 theelepeltje kurkuma
1 kaneelstokje
1 liter kippenbouillon
100 ml room
50 ml crème fraîche
150 ml droge witte wijn
Peper
Zout
Gedroogde chili (molen, AH)

Bereiding:
Saffraandraadjes oplossen in bouillon. Ui, knoflook en gember fruiten in olijfolie tot ui glazig is. Kurkuma toevoegen. Pompoen en winterpeen toevoegen, evenals kaneelstokje, bouillon en wijn. Het geheel vijftig minuten laten sudderen (of langer als pompoen en peen nog niet gaar zijn). Als peen en pompoen gaar zijn de room en crème fraîche toevoegen en kort aan de kook brengen. Hierna met een staafmixer het geheel fijn draaien (eerst kaneelstokje er uit!) en op smaak brengen met peper, zout en gedroogde chili.

Je kunt deze pompoensoep gebruiken als amuse (bv met een gebakken langoustine), voorgerecht of als basis voor een mooie risotto. Ik heb het gebruikt om alle meelopende Halloween-ouders weer op temperatuur te brengen. Werd gewaardeerd!

Geen opmerkingen:

Ik ben benieuwd wat je vindt van mijn site. Laat gerust een bericht achter!