
Hier een overzicht van de sterrenverdeling in Belgie.
Over zaken die mij doen koken! Niet van woede, maar van plezier... Mooie kookboeken, ingrediënten, adressen, recepten voor in de keuken, recepten voor een mooie dag of avond uit, mooie wijn, gave sites die ik tegen kom op internet en muziek...
Bedankt voor alle leuke reacties op het artikel over de wijn-apps voor de Iphone! Ik heb ook een aantal suggesties gekregen van mensen.
- Of ik ook zo'n overzicht voor Android kan maken? Antwoord: "Stuur me een Android-telefoon en ik zal het voor je regelen!"
- Of ik Cuno 2010 van Cuno van 't Hoff en De Supermarktwijngids van Nicolaas Klei vergeten was?
Een goede vraag! De eerste heb ik bewust niet opgenomen. Ik vind hem leuk, maar niet genoeg toevoegen vergeleken bij andere apps. De tweede, De Supermarktwijngids, was op het moment dat ik mijn artikel schreef niet te downloaden in Itunes. Wat bleek? Er kon elk moment een nieuwe versie uitkomen, waardoor de oude versie uit Itunes was verwijderd. Nu hij er is mag hij niet ontbreken in mijn overzicht!
Naam: Supermarktwijngids 2011
Prijs: 7,99
Omvang 1,4 MB
Taal: Nederlands
Jep, hij is er weer...de derde Supermarktwijngids op rij die ik van Nicolaas Klei heb gedownload, de digitale versie van het jaarlijkse naslagwerk van Klei.
Ook dit jaar weer volgens het vertrouwde concept. Een 26-tal supermarkten en winkels wordt tegen het licht gehouden. Denk aan Albert Heyn, Jumbo, Hema, Gall&Gall, etc.
De interface is fijn gemaakt en je went er makkelijk aan. Er is per winkel een tabje met 'topwijnen', onderverdeeld in wit, rosé en rood en hieronder vind je per kleur de beste vijf volgens Klei.
Verder is er een tabje 'prijs' met een rangschikking van laag naar hoog, een tabje 'land' voor het zoeken per...eh...land. Verder een zoekfunctie en de mogelijkheid om favorieten op te slaan. Deze functie kwam er vorig jaar voor het eerst in.
Er kan aan de wijnen een maximaal van vijf glaasjes worden toebedeeld (waar vijf uiteraard het hoogste is) en de wijnen met een acceptabele prijs/kwaliteitverhouding krijgen het stempel omfietswijn.
Wat de gids echt heel leuk maakt is de fantastische proza waarmee Klei de verschillende wijnen bespreekt. Vaak kort en bondig, soms geen touw aan vast te knopen, soms ontroerend, vaak geestig. Aangezien het overgrote deel van Nederland zijn wijn koopt in supermarkt en Gall&Gall is dit een retehandig gidsje en met 3016 geproefde en besproken wijnen een echte aanrader! Leuk voor in de schoen, surprise of onder de boom.
"Bij La Battistina Gavi 2009 (uit PIEMONTE, Cuno!):
Gavi is vermaard, maar niemand weet precies waarom, al kan menig kenner er verlekkerd over monkelen – ‘Aaah, gavi...’. Misschien zit de roem er domweg in dat gavi het zeldzame wit is tussen de het wereldberoemde rood van Piemonte, de barolo’s en barbaresco’s? In de barre werkelijkheid blijkt veel gavi wat onbestemd wit voor een prijs waar je ook goede chablis voor had kunnen kopen. Het kan ook anders: slank en sympathiek, zachtfruitig en lichtkruidig, helder, elegant, verfijnd. En voor gavibegrippen schappelijk van prijs, al vind ik ’m net iets te duur voor onverwijld omfietsadvies. Maar mocht u nou eens monkelend kennersvolk over de vloer krijgen, schenk ze deze. En als ze dan na een kwartier nog niet geraden hebben wat ze drinken, zegt u: ‘Dit is nou gavi, waar je het zo vaak over hebt.’
Bij Wolfberger Gewurztraminer 2009
Met wijnen, lieve cursisten, zit het zo: ’t zijn net mensen. Je hebt er die echt niet deugen, dus met een grote loden kogel aan hun enkel plantsoenen moeten aanharken respectievelijk door de plee worden getrokken. Je hebt de uitgelezen elite, waar menigeen naar opkijkt zonder te bedenken dat poeha zelden gezellig of lekker is, en je hebt de grote groep van doorsneesukkels die een flesje Chenet kopen omdat ze daar een keer van hebben gehoord. En omdat het net als zijzelf altijd heel voorspelbaar hetzelfde is, en dat is wel zo veilig, want je weet wat je hebt maar niet wat je krijgt, zegt u nou zelf, toch, niet dan? Toch, soms, dromen zulke mensen stiekem ook wel eens van stoute dingen. Niet van wat niet deugt, want dat is echt eng, maar van verboden weelde, zoals daar is de buurvrouw die haar lippen zo rood stift, en deze gewurztraminer, vol rijp fruit, geurend naar een rozentuin, dik en zacht en verleidelijk als buurvrouws decolleté en met een zweem van zoet, wijn waarvan je weet dat het niet mag zoiets ordinair lekkers, maar vooruit, één keer in je leven moet je toch het burgermansbestaan ontstijgen, ook al is het in de verkeerde richting? Doe maar dus."
Nu nog wachten tot de Grote Hamersma 2011 op Iphone uitkomt en jullie krijgen weer een update!!!
Tussen de honderdduizenden applicaties voor je Iphone zitten er ook duizenden die betrekking hebben op wijn. Het is ontzettend lastig om tussen de bomen het bos te zien. Voordat je het weet heb je voor een paar euro een applicatie gedownload waar je helemaal niets aan hebt, of die dienstverlening biedt die door een andere leverancier veel beter is toegepast. Het komt ook voor dat een applicatie zo specifiek voor een bepaalde (Amerikaanse) markt is, dat je er in Nederland niet veel aan hebt.
In het onderstaande artikel heb ik geprobeerd om een overzicht te maken van de applicaties die ik momenteel het meest de moeite waard vind. Geen top 10... want daar kom ik niet aan.
Nu hoeven jullie niet dezelfde fouten te maken als ik heb gedaan!!!
Naam: Cor.kz Wine Info
Prijs: 2,99 euro
Omvang: 9,2 MB
Taal: Engels
Wat deze app zo fijn en fantastisch maakt is dat hij twee kanten op synchroniseert met de online-tool CellarTracker, waarmee ik mijn wijnkelder beheer. Het is een heel veelzijdige tool, waarmee je proefnotities en bewaarinformatie op kan zoeken van de community, maar ook via plugins van IWC, Jancis Robinson, Bourghound en andere partners.
Door het gebruik van Cor.kz kan ik op elk moment van de dag mijn Cellartracker-account inzien en wijzigingen aanbrengen (flessen toevoegen en verwijderen, bijvoorbeeld). Ook kan je o.a. sorteren op druivensoort, streek, land en welke wijn uit je kelder er het eerst op dronk is en wanneer.
Door de grote community die aan Cellartracker informatie toevoegt, is er een gigantische database aan wijninformatie en notities. Handig als je in een winkel staat, thuis een menu samenstelt, of in het restaurant zit met een mooie wijnkaart. Wijn of jaartallen die nog ontbreken, kan je zelf toevoegen.
Er zijn twee nadelen verbonden aan het gebruik van Cor.kz: de informatie is niet offline beschikbaar, ook je eigen kelder niet. Verder duurt het opstarten langer naarmate je meer wijnen in je virtuele kelder hebt ingevoerd.
Cor.kz is een tool voor de Iphone die ik van harte aanbeveel. Voor mensen zonder Iphone (maar met interesse in wijn) is het natuurlijk wel mogelijk om een account bij CellarTracker aan te maken. Doen!
Naam: French Wines (by Hachette)
Prijs: 0,79 euro
Omvang: 4,7 MB
Taal: Engels (Frans ook beschikbaar)
Deze app is een uittreksel van de Guide Hachette, de bekende franse wijngids, en biedt veel informatie over de verschillende franse wijngebieden. Dit jaar is de Engelstalige versie uitgekomen en dat scheelt, al is mijn Frans redelijk, toch wel.
Alle franse appellations worden onder het eerste tabje besproken. Naast algemene informatie over de streek, terroir en geschiedenis geeft deze optie ook informatie over de gebruikte druivensoorten, bewaarpotentie en serveertemperatuur. Ook is het mogelijk om de kaart van de streek te bekijken.
Verdere kan je met deze app per streek en jaar de kwaliteit van het wijnjaar zien en er zit een woordenboekje bij met gebruikte wijntermen.
Ook aan deze tool is een nadeel verbonden: In tegenstelling door de papieren versie van de Guide Hachette, worden er in de tool geen individuele wijnen besproken , maar alleen appellations, waardoor het wel erg hoog over is.
Hij is wel offline te gebruiken, dus je loopt er niet op leeg!
Naam: Gambero Rosso Italian Wines 2010
Prijs: 7,99 euro
Omvang: 5,8 MB
Taal: Engels en Italiaans
Ook deze app is gelukkig dit jaar in het Engels uitgekomen. Voorheen was het een beetje aanmodderen met mijn huis-tuin-en-keuken Italiaans!
Wat de Michelingids en de Guide Hachette zijn in Frankrijk, is de Gambero Rosso in Italië. De autoriteit op het gebied van wijn en restaurants. Deze instantie is in 1986 opgericht door Stefano Bonilli en kan worden gezien als één van de voorlopers van de Slow Food beweging. De naam, letterlijk de Rode Garnaal, dankt zijn naam aan een taverne uit het verhaal Pinnokio. Deze app gaat alleen over wijn, er is een andere beschikbaar voor restaurantinformtie.
Deze app geeft een mooi overzicht van de verschillende wijnstreken van Italië, met de daaronder horende appellations. Hieronder vind je een kaartje van het gebied en achtergrond informatie. Welke druivensoorten worden er gebruikt, wanneer werd het gebied DOC/ DOCG, enz. Vervolgens kan je door naar de geselecteerde wijnen uit dat appellation gesorteerd op jaartal.
Het is ook mogelijk om een zoekopdracht in te stellen op kleur, streek, prijs, kwaliteit, enz.
De drempel om een vermelding te krijgen in de Gambero Rosso is heel hoog, de wijn moet exceptioneel (wat niet perse duur betekent...) zijn. Als je er dan eenmaal in staat, zijn er ook nog een aantal glaasjes (Bicchieri) die je toegewezen kan krijgen. Drie is het maximaal haalbare.
Tijdens onze afgelopen vakantie heb ik deze app heel veel gebruikt. Ik ben heel veel in wijnhandels geweest op het grensgebied van Frankrijk en Italië en dan merk je dat het fijn is om zo'n professioneel naslagwerk op zak te hebben. Ik heb er nog niet mee mis gegrepen en zelfs een aantal mooie ontdekkingen gedaan. Ook deze app is offline te gebruiken.
Naam: Guide Parker de Vins de France
Prijs: 19,99 euro
Omvang: 2,4 MB
Taal: Frans
Net op de markt, deze beperkte Parkergids. Ik snap niet waarom dit nog niet eerder is gedaan! Robert Parker is al vele jaren toonaangevend voor de wijnmarkt. Zijn puntensysteem (op een schaal van honderd) wordt wereldwijd toegepast en naar zijn proefnotities wordt reikhalzend en door sommige mensen met samengeknepen billen uitgekeken. Dit maakt hem geliefd, gevreesd en zeer machtig (volgens veel mensen te machtig).
In tegenstelling tot zijn wijngids, wordt in deze app alleen Frankrijk behandeld. Twintig euro is dan best veel geld... maar wat krijg je er voor? Precies wat je in zijn wijngids krijgt, maar dan in digitale vorm... en wat minder landen! Alle appellations worden behandeld, en zonder dat er enige proza aan wordt gewijd, krijg je een overzicht van de uitverkoren wijnen met parkerpunten en een indicatie tot wanneer de wijn te drinken is. Wel wordt er wat informatie gegeven over de producent van de wijn.
Deze app geeft verder de mogelijkheid om een zoekopdracht op te geven en te zoeken op producent.
Als je naar de prijs kijkt is deze app niet voor eenieder interessant, maar voor de echte wijnfan natuurlijk wel een must-have! Ben benieuwd wanneer Parker zelf met een allesdekkende app komt. Van zijn eerste app, die net is uitgekomen, The 3 W's of Wine, werd ik niet warm of koud.
Naam: Winestein Pro
Prijs: 4,99 euro
Omvang: 0,6 MB
Taal: Nederlands en Engels
Een beetje een vreemde eend in de bijt, deze app. Het gaat hier vooral om de koppeling tussen wijn en eten: welke wijn kies je bij je gerecht. Helaas niet andersom, dat had het completer gemaakt.
Het idee achter en de opbouw van deze app is geweldig: via een gemakkelijk bedienbare interface kies je een aantal componenten uit voor een gerecht en Weinstein matcht dit op basis van het DNA van het gerecht met de best mogelijke wijnmatches, uitgedrukt in een tienpuntsschaal. De hoeveelheid en diversiteit aan uit te kiezen componenten is indrukwekkend.
Voorbeeld: Gegrilde Griet met lamsoor en groene asperge met Sc Beurre Blanc met citroentijm... en daar drinken we bij? Een 8,2 match met een Chateauneuf du Pape op dronk!
Ok.. nog ééntje dan: Een loempia van wildzwijnfilet met gebraiseerde groene kool met kalfjus en trompettes de la morte...8,6 match met Bourgogne Villages rood op dronk.
Het advies wat er uiteindelijk uit komt is nog vrij algemeen, maar dat kan in de komende tijd alleen maar beter worden, lijkt me. Voor een zacht prijsje een leuke, innovatieve app... een digitale sommelier in je zak. Nog wat extra wijnen toevoegen aan de database en het advies van specifieker maken en het is niet meer leuk, maar ECHT heel erg goed.
Een etiket en hoe een pagina er uit ziet op je smartphone |
Eén van mijn favoriete wijnhuizen uit de Bourgogne laat weer eens zien dat ook wijnboeren in Frankrijk met de tijd meekunnen en zelfs voorop kunnen lopen.
Enkele jaren geleden koos Maison Joseph Drouhin, als eerste grote partij in Bourgogne, voor een biologische en biodynamische aanpak. Dit om van de vervuilende en verslavende chemische bestrijding af te komen. Dit huis is, ondanks de schaalgrootte, nog een echt familiebedrijf (ze zijn zelfs medeoprichters van Primum Familiae Vini) en zij willen verantwoordelijkheid nemen voor toekomstige generaties. Mooi, toch? Aangezien zij ook één van de grootste négociants van de streek zijn, eisen ze deze aanpak ook van hun leveranciers.
De vierde generatie Drouhin |
Maar ook nu laat Drouhin weer zien dat ze echt voorop willen lopen, ook als het nieuwe technologie op communicatiegebied betreft.
Deze week liet men via uiteenlopende kanalen (ik kreeg een bericht van ze via Facebook) weten dat ze vanaf dit jaar alle wijnetiketten aan de achterkant van de fles gaan voorzien van een zogenaamde QR-code. Dit 'plaatje', wat vergelijkbaar is met de oude streepjescode, leidt je met behulp van de camera van je smartphone naar de website van Joseph Drouhin. Elke wijn krijgt zijn eigen pagina, die afgestemd is op smartphonegebruik. Hier kan je informatie vinden over het druivenras, de vinificatie, de ondergrond, de gebruikte wijngaard, proefnotities, bewaaradvies, wijn-spijsadvies en nog veel meer zaken. Hele slimme marketing en ook nog eens ontzettend nuttig en informatief.
Ik ben benieuwd wie (en wanneer) volgt!
Voor meer informatie kan je naar de site van Maison Joseph Drouhin gaan.
Titel: Kitchen
Ondertitel: Recipes from the heart of the home
Auteur: Nigella Lawson
Uitgeverij: Chatto & Windus
ISBN: 9 780701 184605
Taal: Eng
Gekocht bij: Amazon UK. Te koop in mijn webstore!
The Queen of Food-Porn, Nigella Lawson, heeft weer een nieuw boek uit! Het heet "Kitchen, recipes from the heart of the home" en wordt begeleid door een dertien-delige BBC serie, die ondertussen al gestart is. Elke donderdag om 20.00 (21.00 uur onze tijd) uur wordt er een aflevering uitgezonden.
In het verleden heb ik niet onder stoelen of banken geschoven dat ik een enorme fan ben fan Nigella Lawson, haar recepten en haar manier van schrijven. Zou een recensie van mijn hand dan wel objectief zijn? Let maar eens op...
Het boek, opgedragen aan haar familie, gaat over -de ondertitel zegt het al- de recepten die Nigella graag in haar eigen keuken kookt voor haar dierbaren en aangezien zij altijd in de keuken te vinden is, zijn dat er een boel geworden... 489 pagina's vol, om precies te zijn.
Mevrouw Lawson houdt niet van half werk... of toch wel? Ik was niet echt verrast door dit boek, helaas. Niet door het gekozen thema, maar ook niet door de recepten. Dat laatste weegt natuurlijk het zwaarst! Alle ingrediënten voor een mooi (Nigella) boek zijn aanwezig: mooie foto's, mooie vormgeving, hele lange, persoonlijke en grappige introducties bij de recepten (vind ik altijd erg leuk bij haar... nu ook), handige extra's zoals boodschappenlijstjes en conversielijstjes en HEEL veel recepten. Toch mis ik wat...
Is de inspiratie weg? Is er een redacteur opgestapt die toch belangrijker was dan men dacht? Ik weet het niet. Feit is dat er op enkele grappige nieuwe vondsten na, veel 'opgekliekte' oude recepten in staan, die me sterk doen denken aan recepten uit haar vorige boeken: Een paar ingrediënten veranderen, cous cous er bij in plaats van rijst en op naar de drukker! Oprecht jammer!
Al met al een aardig boek, dat ik als verzamelaar zeker moet hebben, maar mensen zonder een kookboekenfetisj doen er beter aan om eerst "Feast" of "How to be a Domestic Goddess". Die zijn fantastisch! ... en te koop in mijn webwinkel bij Amazon! Nu geen bezorgkosten meer naar Nederland.