dinsdag 23 september 2014

Haardplaat als achterwand bij fornuis

Enkele weken geleden waren we voor een feestje in een klein plaatsje (Chauvency-Saint-Hubert) in Lotheringen, waar toevallig dat weekend ook brocantmarkt was in het dorp. Heerlijk vind ik dat altijd, het spel om tussen de eindeloze stapels onverkoopbare zoldervoorraad te proberen wat moois te vinden.
Deze keer zijn we eindelijk weer eens geslaagd... We hebben een ijzeren haardplaat uit 1704 op de kop getikt! Onderzoek van het wapen leert ondertussen dat dit het wapen is van Leopopld I van Lotheringen. Ik vraag me de dan altijd af wat het verhaal is. Welke reis heeft dit object de afgelopen 300 jaar afgelegd voordat het bij mij kwam? Past hij niet prachtig als achterwand bij mijn Lacanche kachel?

vrijdag 19 september 2014

Kaas!

Italiaanse borrelplank met Tuma dla Paja, Pecorino met peer en Blu '61 (blauwschimmel met passito en cranberries ingelegd). Alles van de Sligro. 

donderdag 18 september 2014

Kookfilms in de bios najaar 2014


The Hundred-Foot Journey - 9 oktober in de bioscoop
Deze film gaat over een Indiase familie, die na veel omzwervingen terecht komt in het Franse Saint-Antonin-Noble-Val en daar een Indiaas restaurant begint. Het probleem is dat de familie dit doet naast het sterren-restaurant van Madame Mallory (Helen Mirren). Een botsing van culturen met een verhitte concurrentiestrijd volgt. Geproduceerd door Oprah Winfrey en Steven Spielberg.





The Trip to Italy - 25 september in de bioscoop
Vervolg op het zeer geestige The Trip uit 2010, waarin de hoofdrolspeler voor de Britse krant The Observer de beste restaurants van Engeland mag bezoeken. Hij neemt zijn beste vriend mee, al haalt deze het bloed onder zijn nagels vandaan. 
In het vervolg maken ze een trip door Italie en dit brengt ze in o.a. in Ligurië, Toscane en Rome. Veel Engelse humor, mooie locaties en heerlijk eten!




Chef - 4 september in de bioscoop
Aan deze film, van acteur/regisseur Jon Favreau, is al heel veel media-aandacht besteed. Dat kan ook niet anders met deze sterrenkast... Dustin Hoffman, Scarlett Johansson, Sofia Vergara en Robert Downey Jr.!!!
Daarnaast past deze film ook mooi in de foodtruck-trend, die eindelijk een beetje naar Nederland lijkt over te zijn gewaaid.

De film gaat over een chef die zijn baan kwijtraakt nadat hij via Twitter ruzie krijgt met een restaurantrecensent. Hij begint een foodtruck en hier begint een culinaire roadtrip, die hem niet alleen zijn zin in koken terug geeft, maar ook een hechtere familieband oplevert. HEERLIJKE FILM!






maandag 15 september 2014

Het wildseizoen is geopend!

 Ik ben dol op de seizoenen die wij in Nederland kennen! Elk seizoen brengt wel een paar mooie primeurs met zich mee om naar uit te kijken. Denk aan de eerste haring, de eerste aardbeien van Nederlandse grond en natuurlijk asperges!


Het seizoen dat nu is aangebroken heb ik misschien nog wel het meeste lief, met mossels, paddenstoelen, oesters en natuurlijk wild! Afgelopen weekend hebben we het wildseizoen alvast feestelijk ingeluid, nadat ik via een kennis twee zelf geschoten eenden had gekregen. Geplukt en gekuist in de tuin en daarna gebraden en geserveerd met aardappelpuree, porcini en kikomansaus (op basis van jus de veau). Niet rot! 

vrijdag 12 september 2014

Ceviche - Fiona Taieb

Titel: Ceviche
Auteur: Fiona Taïeb

Uitgeverij: Good Cook
ISBN: 978 94 6143 1042
Taal: NL

Pagina's: 72

In januari was Robert Kranenborg bij de Wereld draait door samen met Albert Adria, broer van voormalig El Bulli-eigenaar Ferran Adria. Dit item ging over de Peruaanse keuken en het Peruaanse restaurant dat de broers Adria onlangs hebben geopend in Barcelona. De conclusie was dat de Peruaanse keuken op het punt stond om DE grote trend te worden op eetgebied. Als ik collega-blogger Tara mag geloven, dan is het ook nog eens een prachtig land om te bezoeken!

Ceviche, het boek van Fiona Taïeb pas mooi in deze trend. Ceviche, het beroemdste Peruaanse gerecht, is een rauw visgerecht, waarbij de vis wordt "gegaard" in zuur. Vooral citroen en limoen worden hiervoor gebruikt. Heel veel recepten in dit boek met vis en ook zelfs enkele exoten als kalfsvlees, biet en paprika. Leuk boekje en vriendelijk geprijsd.


Ceviche
Ceviche€ 8,95
Ik ben benieuwd wat je vindt van mijn site. Laat gerust een bericht achter!