maandag 4 november 2013

Boek: Uit India

Titel: Uit India
Auteur: Kumar Mahadevan

Uitgeverij: Good Cook
ISBN: 978-94-6143-084-7
Taal: NL

Pagina's: 256

Een paar dagen nadat ik terug kwam van een trip naar India voor mijn werk plofte dit boek op de mat. Ondanks dat ik net twee weken lang minimaal 1X per dag curry had gegeten en ik enigszins toe was aan verandering van spijs, ben ik er meteen in gaan bladeren. Wat een fijn boek!

De auteur, Kumar Mahadevan, komt uit het zuiden van India en heeft een koksopleiding gevolgd in Madras. Tegenwoordig woont hij in Australië en is er razend populair. Naast het feit dat hij een goedlopend restaurant heeft, is hij ook wel eens te gast in de Australische Masterchef.

Wat bij dit boek meteen opvalt is de indeling. Niet de traditionele voor-hoofd-na, maar naar de smaken zout, bitter, zuur, gekruid en zoet. Ook is er een hoofdstuk met allerlei bijgerechten opgenomen. Wat mij ook opviel was dat het erg vlees/vis gericht is, terwijl ik net uit een streek kwam waar ik vooral ook de vegetarische kant ook goed heb leren kennen. Verder viel het me op dat ik een heel groot deel van de recepten in dit boek zo zou kunnen maken met de ingrediënten in kast en koelkast... Maanzaad, venkelzaad, kardemom, kurkuma... Alleen voor de geitenbout zou ik dan nog even naar mijn Marokkaanse slager moeten, dat dan weer wel...

Het is een zeer divers boek geworden met veel diverse recepten (100+) uit verschillende streken, een hippe manier van presenteren en prachtige foto's. Sommige recepten worden vooraf gegaan door een persoonlijke anekdote of iets over de achtergrond van het recept.

Voor mensen die dol zijn op de Indiase keuken of er juist meer van willen weten zeker een aanrader. Hier te koop:

Ik ben benieuwd wat je vindt van mijn site. Laat gerust een bericht achter!