woensdag 24 juli 2013

Drie X BBQ!

Het kan bijna niet uitblijven met dit mooie weer: uit alle tuinen om je heen stijgen rookpluimen op... die barbecue moet aan! Elke avond! Nu het nog kan! Eindelijk Zomer!
De supermarkten doen goede zaken en de gemarineerde speklapjes, worstjes, satés en kant-en-klare aardappelsalade vliegen de winkel uit. Op alle stukken vlees gaan klodders saus van Calvé en Remia. Barbecue in Nederland.

Maar het kan anders!
Daarom lijkt het me leuk om drie recente barbecue boeken te bespreken, die allen op hun eigen manier laten zien dat de barbecue zoveel meer te bieden heeft dan het standaard assortiment van de super.



Culinair Barbecueën
Auteur: Steven Raichlen

Uitgeverij: Karakter
ISBN: 978-90-6112-937-0
Taal: NL

Pagina's: 496

Allereerst het nieuwste boek van Steven Raichlen, de Amerikaanse 'god' van de barbecue, bekend van eerdere boeken als BBQ Bible en How to Grill. Een absolute autoriteit als het op barbecueën aankomt. In dit boek met meer dan 1000 (!) foto's toont Raichlen aan dat er meer op de barbecue kan dan alleen hamburgers, namelijk vis, schaaldieren, groenten, nagerechten en nog veel meer. Ook staat hij stil bij de diverse technieken en manieren waarop je de barbecue kan gebruiken. Wat dacht je van de bekende Beercan Chicken, Kreeft met koriander en limoen, Portobello's met knoflook, Parmezaanse kaas en pijnboompitten en Crème Brulée? Mooi dik boek met afwisselende recepten en een heldere uitleg. Hier te koop!


Smart BBQ
Auteur: Julius Jaspers

Uitgeverij: Carrera Culinair
ISBN: 978-90-488-1731-3
Taal: NL

Pagina's: 306

Vorige maand werd dit boek gelanceerd met een BBQ-feest in Amsterdam met happen van Jaspers' Big Green Egg BBQ-crew 'de Zwarte Hand'. Ik was helaas verhinderd, dus heb de uitnodiging moeten laten schieten. Helaas, omdat ik absoluut zijn passie voor de barbecue deel en wel zin had in een mooi feestje! -Wat ik helaas niet met Jaspers deel is het eigenaarschap van een Big Green Egg, maar ik sta open voor endorsement!-
In dit boek neemt Jaspers je mee naar het 'oerkoken'... vuurtje stoken, rooster en boven en gaan! Elf verschillende barbecues zijn er aan te pas gekomen. Ook dit boek laat op prachtige wijze de veelzijdigheid aan mogelijkheden zien die je met de barbecue hebt.
Wat dacht je van Zeebaars met geroosterde rijst, Tonijn tataki met chilizout en zoetzure bloemkool, Venkel in zoutdeeg, Bruin brood uit blik, Pulled Pork, Fazant, Zwezerik en nog HEEL veel meer. Creatief, culinair en absoluut anders dan zoveel BBQ-boeken op de markt. Jaspers werkt in dit boek met handige icoontjes bij elk recept, zodat je meteen weet wat je kan verwachten en wat je te doen staat. Was eerlijk gezegd niet zo'n fan van Jaspers en dat kwam eigenlijk alleen door Topchef, maar ik ben een fan door dit boek! Hier te koop!


Barbecue & Plancha
Auteur: Stephane Reynaud

Uitgeverij: Fontaine Uitgevers
ISBN: 978-90-5956-493-0
Taal: NL

Pagina's: 306


Ik ben dol op de boeken van Reynaud! Ze staan heel dicht bij de manier waarop ik koken en eten beleef: mooie, pure en vaak traditionele gerechten -of een variatie op het thema- klaargemaakt met passie en lol, met als doel om er van te genieten met familie en vrienden. Na o.a. A Propos Bistrot en Patés en Terrines nu een boek voor de barbecue en de plancha. Ook dit is een culinair zeer divers en verantwoord boek geworden. Ik kon niet stoppen met het toebrengen van ezelsoren... ik wil het allemaal maken. Recepten die in het oog springen zijn: Camenbert met Calvados, Gepofte aardappel met pistache pesto, Éclade (mossels gegaard op dennennaalden), Scheermessen met dragonboter, Rollade van zeeduivel met gerookt spek, Hamburger van eendenborst met foie gras en Kalfsrollade met rauwe ham. Prachtig zelfs is de Tournados van eendenborst met courgette, opgerold als een soort roos. Wat een feest! Hier te koop!


woensdag 17 juli 2013

Domino Koekjes

Omdat ik met dit mooie weer wel andere dingen te doen hebben dan de hele dag in de keuken te staan, heb ik het mezelf (en daarmee jullie) heel gemakkelijk gemaakt! Slechts twee ingrediënten en we maken…

Dominokoekjes!

Vooral in de Verenigde Staten een begrip. Op Pinterest vond ik zelfs een Cutter set, waarmee je de stenen en de stippen kan vormen. Dat hebben we allemaal niet nodig! Gewoon een paar pakken kant-en-klare koekjesmix en een restje (zwarte) rolfondant.

Dit heb je nodig
3x Mix voor Kinderkoekjes (AH)
Restje rolfondant (liefst zwart)
Poedersuiker voor het uitrollen

Deegroller
Spuitmondje rond maat 10
Dominospel (om na te maken!)

Dit moet je doen
Maak het deeg zoals staat aangegeven op de verpakking. Maak van de geknede bal die je aan het eind van de instructie over hebt, één of meerdere rechthoekige staven. Houd er rekening mee dat de koekjes in de oven nog wat groter zullen worden.
Dek het deeg af met plastic en zet een half uur in de koelkast om op te stijven. Haal daarna het deeg uit de koelkast en snijd het in plakken (dominostenen!). Bak de dominostenen nu af volgens de instructie op de verpakking. Laat de dominostenen afkoelen op het aanrecht.

Versieren!
Rol met behulp van een deegroller en wat poedersuiker de rolfondant uit tot het 1-2 mm dik is. Steeg met behulp van het spuitmondje ogen uit voor op de dominostenen. Snijd ook stripjes fondant uit om de scheiding te maken tussen de twee vlakken op een steen. Ervaring leert dat je geen “lijm” nodig hebt om de fondant op de koekjes te plakken. Gewoon een beetje aandrukken!

Ik heb de dominodoos van mijn dochter gebruikt en de samenstelling van de stenen exact nagemaakt om zeker te weten dat ik een kloppend spel had.

Eet en speel smakelijk! Wel je handen wassen voor het spelen!

Eerder verschenen als blog op MoodKids.nl









Picknick Toetjes

Deze maand heerlijke en frisse zomertoetjes. Zeer eenvoudig te maken, maar oh-zo-lekker! Omdat ze in potjes zitten, zijn ze heel handig in te pakken voor een heerlijke zomer picknick, maar ook voor op de boot of op het strand. Ook leuk om cadeau te doen, aan opa en oma bijvoorbeeld…

Dit heb je nodig:
6 kleine weckpotjes -125 ml- (of kleine jam/mosterdpotjes)
180 gram Bastognekoek
250 gram mascarpone
250 gram vanille yoghurt
40 gram poedersuiker
1 scheutje vers citroensap
Rood fruit
Munt

Dit moet je doen:
1.       Maal de bastognekoeken fijn in de keukenmachine, of verkruimel ze zeer fijn met de hand.
2.       Verdeel de koekkruimels over de zes potjes en maak de bovenkant glad.. -in de professionele keuken zou je hier een tonicstamper voor gebruiken!-
3.       Meng mascarpone, yoghurt, citroensap en poedersuiker tot het een glad geheel is.
4.       Verdeel het mascarponemengsel over de zes potjes.
5.       Versier de bovenkant met vers rood fruit en maak het af met een blaadje munt
6.       Bon appetit!

Eerder verschenen als blog op MoodKids.nl



 
Ik ben benieuwd wat je vindt van mijn site. Laat gerust een bericht achter!