woensdag 10 april 2013

K(r)oningcupcakes!

Er komt een hele bijzondere Koninginnedag aan en daar kan ik natuurlijk niet om heen. Daarom alvast ter ere van onze nieuwe koning speciale Koningscupcakes ™ deze maand!

Benodigd voor 12 cupcakes:

 Cupcakes
125 gram zachte boter
2 eieren
125 gr witte basterd suiker
125 gram zelfrijzend bakmeel
1/2 vanille stokje (geschrapt)
3 eetlepels melk

Botercrème
250 gram zachte boter
150 gram poedersuiker
Smaakstof Mandarijn van bv Pantidess (naar smaak)
Kleurstof Oranje (of rood en geel…) van bv Wilton (naar behoefte)


Versiering
Vlaggetjes
Chocolade kroontje (banketbakker)
Mini kroontjes (taartwinkel)
Rood, wit en blauw rolfondant
Poedersuiker voor het uitrollen
Spuitzak met kartelmondje
Cupcakevormpjes (oranje, natuurlijk!)
Deegroller
 

 

Bereidingswijze:

Bakken
Mix in een keukenmachine (of met een handmixer) alle bestanddelen onder het kopje ‘cupcakes’ door elkaar, behalve de melk. Voeg als het geheel gemengd is de melk toe en mix tot een glad geheel.

Verdeel het beslag over twaalf cupcakevormpjes en bak ze in het midden van de oven op 175 graden. Controleer na een minuut of 14/15 met een houtenprikker of de cupcakes gaar zijn. De prikker moet er schoon uit komen. Anders moeten de cupcakes nog iets langer in de oven.
Haal de cupcakes als ze klaar zijn uit de oven en laat GOED afkoelen op het aanrecht.
 

Versieren
Klop voor de botercrème de boter op tot deze luchtig en wit is. Meng de overige ingrediënten er doorheen tot het een glad geheel is. Plaats de botercrème in de spuitzak. Snijd de cupcakes horizontaal halverwege door het midden. Spuit met de spuitzak een cirkel botercrème op de onderste helft van de cupcake en plaats de bovenkant er op. Ik heb de cirkel nog opgevuld met gekleurde muisjes, maar dat voegde niet veel toe…

 Kneed de staven rolfondant goed en langdurig, tot ze flexibel en kneedbaar aanvoelen. Rol met behulp van poedersuiker (om plakken aan het werkblad tegen te gaan) de rolfondant uit tot ongeveer 2 mm. Pak een steker of een glas met ongeveer dezelfde grote als de bovenkant van de cupcake en steek rondjes uit.  Snijd de rondjes in drie gelijke stukken, zodat je banen van een vlag krijgt. Nu kan je de Nederlandse vlag samenstellen! Doe dit net zo vaak als nodig. Voor de witte cupcakes heb je effen witte rondjes nodig.

Smeer de bovenkant van de cupcakes in met botercrème, zoals je een boterham zou besmeren. Nu kan je de stukken van de vlag daar op plakken.

Spuit om af te werken een rozet botercrème in het midden van de bovenkant van de cupcake. Leg hier evt. een chocolaatje tegen aan. Bij de witte cupcakes lijm je de kleine kroontjes vast met botercrème. Steek om het helemaal af te maken nog een Nederlandse vlag er in! Laat het feest maar beginnen!!!

 Eerder als blog verschenen op Moodkids.nl

 




donderdag 4 april 2013

Boek: Tapas 2.0

Titel: Tapas 2.0
Auteur: Paco Roncero

Uitgeverij: Karakter
ISBN: 978-90-452-0378-2
Taal: NL

Pagina's: 224

Aaah, weer een tapasboek! Albondigas, Aïoli, gemarineerde olijven en kippenpootjes. In de nacht word je zwetend wakker van de overvloed aan knoflook die je naar binnen hebt gewerkt... 

Vergeet het maar!!!

Culinaire Minigerechtjes
Paco Roncero, die deels in El Bulli is geschoold, gebruikt de modernste technieken en ingrediënten om een hommage te brengen aan de klassieke Spaanse keuken die wij kennen. Dit doet hij met prachtige culinaire en verrassende gerechtjes, die ook nog eens schitterend in beeld zijn gebracht door Javier Peñas Capel en Paco Roncero.

Een greep uit het boek
Wat dacht je van: Ravioli van melkvel met extra vergine olijfolie, Creme van foie gras met mangistan, rucola en PX sherry, Nitro-chocoladecoulant, Fricasée van kwartelpootjes en rode reuzegarnalen. Good stuff!

Moeilijkheidsgraad
Aan het begin van elf hoofdstuk staat er een handig overzicht van de gerechten met gebruikte technieken, moeilijkheidsgraad en aanbevolen drank. Over moeilijkheidsgraad gesproken: die is aanzienlijk, maar daar zit natuurlijk veel van de lol in.

Menusuggesties
Roncero doet in dit boek ook enkele menusuggesties, zodat je een uitgebalanceerd menu kan serveren.

Prachtig! En dat vindt Ferran Adria ook, want hij schreef het voorwoord! 


Te koop in mijn webshop bij Bol.com!

dinsdag 2 april 2013

Boek: Gennaro's Favoriete Italiaanse Familierecepten

Titel: Gennaro's Favoriete Italiaanse Familierecepten
Auteur: Gennaro Cantoldo

Uitgeverij: Kosmos
ISBN: 9789021553238

Taal: NL

Pagina's: 240

Eind vorige maand kwam dit nieuwe boek van Gennaro Cantaldo uit, gevuld met zijn favoriete familierecepten. De meeste mensen zullen hem kennen als de leermeester van Jamie Oliver, maar ook buiten dat frame timmert hij aardig aan de weg.

Greedy Italians
Kookboek nummer vijf op persoonlijke titel is dit. Daarnaast heeft hij ondertussen twee seizoenen -en twee boeken- achter de rug van het programma 'Two Greedy Italians', een samenwerking met Antonio Carluccio. Wat mij betreft een succesformule: twee oude mopperkonten, die samen door Italië reizen, op zoek gaan naar mooie gerechten, verhalen en ingrediënten en ook nog samen koken.

Met een hoofdletter 'I'
In dit boek moet hij het weer alleen doen en dat gaat hem best goed af. Italiaans met een hoofdletter I! Heel veel foto's van zijn kinderen en kleinkinderen allen tezamen om een grote schaal pasta, spelend in de tuin, deeg knedend, in het bos paddenstoelen verzamelend en ook veel prachtige foodfoto's. Dit boek straalt mooie momenten en plezier met je dierbaren uit en de recepten onderbouwen dat goed. Klassieke, eerlijke en eenvoudig te maken Italiaanse recepten.

Zin in de zomer
De doorgewinterde kookboeken/ receptenverzamelaar zal niet verrast zijn door de recepten in dit boek, maar dat mag de pret zeker niet drukken. Na het lezen van dit boek heb je nog meer zin in een prachtige zomer.... met z'n allen om een grote tafel in de tuin, genietend van Gennaro's Favoriete Italiaanse Familierecepten!



De boeken van Gennaro zijn te koop bij Bol.com!
Ik ben benieuwd wat je vindt van mijn site. Laat gerust een bericht achter!