dinsdag 20 november 2012

Boek: nrc.next-kookboek

Titel: nrc.next-kookboek
Auteurs: Janneke Vreugdenhil, Roos Ouwehand, Stéphanie Versteeg, Menno Steketee en Joël Broekaert. 

Uitgeverij: Nieuw Amsterdam
ISBN: 978-90-468-14147
Taal: NL


Uit ervaring weet ik hoe het is om onder tijdsdruk recepten en stukjes op te moeten leveren. Je zou deze stress maar elke dag hebben!
NRC Next heeft hier iets op gevonden door vijf verschillende thuiskoks elkaar af te laten wisselen.

Nu liggen hun gebundelde pennenvruchten -net op tijd voor de feestdagen- in de winkel met heel groot op de cover: '4 Seizoenen, 5 Thuiskoks, 140 Recepten'.

Door bovenstaande constructie is het een heel afwisselend kookboekje met verhalen (of verhalenboekje met recepten) geworden. Niet alledaagse recepten voor elke dag met een leuk verhaal er bij, zou mijn omschrijving zijn.

Voor trouwe Next-lezers natuurlijk een feest der herkenning. In mijn vriendenkring zijn de meningen sterk verdeeld over wie het leukst (en lekkerst) schrijft. Wat betreft mijn eigen mening zal ik hier maar op de vlakte blijven!

Het leukste recept om tegen te komen vond ik in ieder geval de Aardbeienrisotto van Stéphanie Versteeg. Een hartige risotto... met aardbeien er door.
Afgelopen zomer, toen ik met vrouw en kinderen in Zuid Frankrijk was, hebben we in het kustplaatsje Beaulieu-sur-Mer een fijn restaurant ontdekt. De kinderen konden er spelen bij de fontein en er kon niets kapot. Wat wil je nog meer? Toen we er voor de derde keer kwamen eten in drie weken tijd, wilde de Italiaanse chef ons verrassen. Hij zou voor ons zijn specialiteit maken... Aardbeienrissoto! Amai! Heerlijk!



zondag 18 november 2012

Toffee Appels

OK, zeg eens eerlijk… wie heeft er nog meer dan vijf kilo Olmenhorst appels in de koeling liggen? Appeltaart gemaakt, appelmoes gemaakt en het komt je allemaal je neus uit? Klinkt herkenbaar, he?


En toch moeten ze op, vandaar dat ik dit weekend toffee appels heb gemaakt!

 Ik had er best moeite mee om wat leuks te verzinnen deze maand. Het meest voor de hand ligt natuurlijk iets op het gebied van Sinterklaas. Taai taai, pepernoten, borstplaat, suikerbeesten. Heel leuk en lekker allemaal, maar één zoekopdracht met Google levert genoeg hits op om de rest van je leven mee vooruit te kunnen. Niet erg origineel, dus…

Toen dacht ik aan die koelkast vol appels. Alles wat ik kon bedenken was zo afgezaagd. Tarte Tatin? Lekker. Saai. Appel chips? Leuk! Saai.

Later bedacht ik me dat ik vroeger wel eens een toffee appel had gekregen. Ik was een jaar of zeven en we woonden in Brunei, toen nog Brits grondgebied. Elk jaar was er een grote Engelse kerstmarkt met veel handgemaakt ballen, engelen, maar ook toffee appels. Heerlijk jeugdsentiment!

De afgelopen twee weekends een beetje geoefend met verhoudingen in de receptuur en het is gelukt!

NB: dit is heel belangrijk… Bij de meeste handelingen uit onderstaand recept kan je kinderen laten helpen. Appels wassen, stokken er in, ingrediënten afwegen, inpakken, etc…

Het maken van de karamel en het hier doorheen halen van de appels moet je zelf doen. Je kunt je vreselijk branden!!!


 Ingrediënten (voor acht appels):

8 (niet te grote) appels

400 gram gele basterd suiker

150 ml water

5 eetlepels Lyle’s Golden Syrup (of andere blanke/ gouden stroop)

1 eetlepel azijn

8 stokjes (ik gebruik Japanse chopsticks, mag ook ijsstok, o.i.d. zijn)

Pan (niet te breed) met dikke bodem

Vetvrijpapier

Glas water

Verpakking:

Cellofaan (HEMA)

Lint (HEMA)


Bereidingswijze:

Was de appels heel erg goed en droog ze af. Steek in elke appel een stok en zet ze apart.

Leg op het aanrecht een strook vetvrijpapier waar de appels later op kunnen afkoelen.

Naast je fornuis zet je een glas water.


Zet de pan op middelhoog vuur met de suiker en het water er in. Als de suiker geheel is opgelost, voeg je de azijn en de stroop toe.  Nu koken en koken tot er een geschikte karamel ontstaat. Dit is lastig en gaat wellicht een keer fout. Je karamel is perfect als je met een lepel een beetje karamel in het glas water laat vallen en het zich vormt tot een krokante massa. Als het nog enigszins zacht is, dan moet je het nog verder koken.

Als de karamel goed is, moet je de appels 1-voor-1 door de karamel draaien. Vanwege het temperatuurverschil stolt de karamel vrij snel, dus je moet opschieten, maar ook voorzichtig zijn (heet)! Als de appels geheel bedekt zijn, dan plaats je ze op het vetvrijpapier.

Af laten koelen en inpakken… of meteen opeten!

Drie dagen goed te houden.

Lyle’s Golden Syrup: Albert Heijn en Jumbo hebben het vaak in het assortiment. Verder te koop bij diverse expatwinkels. Zie mijn blog van vorige maand voor enkele adressen.
Eerder als blog verschenen op Moodkids.nl






woensdag 14 november 2012

Philips ontwerpt met Jamie Oliver revolutionair keukentoestel

Binnenkort geen potten en pannen meer nodig? Philips heeft samen met Jamie Oliver de 'Homecooker' ontwikkeld. Maart 2013 op de markt voor 310 euro. Ik ben benieuwd...
Culinair Nieuws - Culinair - KnackWeekend.be
Philips ontwerpt met Jamie Oliver revolutionair keukentoestel - Culinair Nieuws - Culinair - KnackWeekend.be

zaterdag 10 november 2012

Boek: Koken

Titel: Koken
Auteur: James Peterson
Uitgeverij: Karakter Uitgevers
ISBN: 978-90-452-0088-0
Taal: NL


Steeds meer mensen genieten van koken. Vooral mannen. Als mannen een hobby oppakken, dan doen ze dat heel serieus: de beste apparatuur, de beste pannen, de beste messen. Geen compromissen, geen budget.

Er wordt ook veel gekookclubt en gekooklest door mannen. Het liefst met een groep vrienden. We maken geen eten meer klaar... we zijn thuiskok!

Wat me opvalt bij veel thuiskoks  -naast dat ze het bloedserieus nemen- is dat ze vooral trucjes leren... met een schuim van dit en een reductie van dat, maar dat de echte basiskennis ontbreekt. Welke kooktechnieken zijn er? Hoe houd je een mes vast? Welke snijtechnieken zijn er? Hoe maak je een goede saus? Hoe fileer je een vis? Hoe bind je een kip op? Hoe konfijt je een eendenbout? Hoe pas je geleerde technieken toe op andere ingrediënten en gerechten? Enzovoorts...

Al jaren heb ik het Handboek Kooktechnieken van le Cordon Bleu in de kast staan. Heel compleet en veel beter geïllustreerd dan mijn boek van de koksopleiding. Tot voor kort was dit het basisboek dat ik iedereen van harte aanraadde en dat ik meer dan eens cadeau heb gegeven aan vrienden. 
Daar is een heel mooi boek bij gekomen, namelijk 'Koken' van James Peterson. Peterson heeft een achtergrond als leraar en dat merk je. Met 540 pagina's, meer dan 600 recepten en technieken en ruim 1500 foto's (veel stap-voor-stap) is dit een heel compleet, modern en indrukwekkend boek geworden.  Zo leerzaam dat het bij geen thuiskok in de kast mag ontbreken en voor 19,95 EUR is het ook nog een koopje! In paperback... dat dan weer wel.

Uit je hoofd leren... ik kom je volgende week overhoren!


maandag 5 november 2012

Boek: Lekker IJs


Titel: Lekker IJs, Recepten van IJssalon Roberto Gelato
Auteur: Carlina de Lorenzo
Uitgeverij: The House of Books
ISBN: 978-90-443-3429-6
Taal: NL


Met weemoed blader ik dit boek door. Het nieuwste boek van Carlina de Lorenzo, echtgenote van Roberto Coletti van Roberto Gelato. Carlina komt uit een echte ijs dynastie... haar grootvader bedacht ooit het woord 'ijssalon'... Roberto is in de jaren 90 naar Nederland gekomen en is al vele jaren een begrip in Utrecht en ver daarbuiten. Hij maakt in zijn salon in de Utrechtse wijk Wittevrouwen het lekkerste, maar zeker ook het meest bijzondere ijs van Nederland. Zelfs op doordeweekse dagen kan het voorkomen dat hier rijen staan tot om de hoek. 

Waarom weemoed? Tot vier jaar geleden woonde ik op drie minuten lopen van de winkel en nu op een uur rijden! 

Lekkere timing le Noble, om een dit boek te bespreken op het moment dat de herfst in volle glorie is losgebarsten... Ja en nee! Ja in Nederland hebben we nog steeds het rare idee dat ijs vooral iets is voor als de mussen van het dak vallen. Nee, omdat nu alle ijssalons dicht zijn en de eigenaren op familiebezoek in Italië zijn, we het ijs maar zelf moeten gaan maken. Dat kan met dit boek!

Na het voorwoord door Ronald Giphart, vaste klant in de Poortstraat, vertelt Carlina over hoe ijs wordt gemaakt en hun familiegeschiedenis. Daarna volgen ongeveer vijftig ijsrecepten in verschillende hoofdstukken.

  • Uit eigen tuin (bv kruisbessen en rozemarijn)
  • Klassiekers (vanille, aarbei, chocolade, koffie, etc)
  • Bij Tropisch weer (Prosecco, Limoncello, Olijfolie)
  • Voor kleine Eigenwijsjes (pepernoten, cola ijslolly, drop)
  • Tipicamente Olandese (Hollandse Nieuwe (!), witbier, rode biet)
  • Ijsvariaties (o.a. suikervrij sorbetijs en sauzen)

Wat meteen opvalt bij de voorbeelden die ik geef is dat Roberto nogal eens vreemde smaken en/ of combinaties verzint. Zo maakt hij in de zomer elke week een nieuwe bijzondere smaak. Meestal eenmalig. Sigaren, mosterd, haring, bier en ga maar door. Sommige van deze smaken hebben ook dit boek gehaald. Ik kan zelf niet wachten om witbierijs te gaan maken!

Helaas, heeft Roberto niet de recepten van zijn specialiteiten Wittevrouwen (kwark met honing en krokante sesam) en Capriccio (roomijs met caramel en gesuikerde pinda's) prijsgegeven... daarvoor moet je toch echt naar de winkel!

Het boek is erg mooi gestyled: mooie foto's en illustraties, leuke verhaaltjes, maar het allerbelangrijkste natuurlijk... hele mooie recepten. Aanrader!

Update: bericht van de schrijfster... Het recept voor Wittevrouwenijs staat in haar vorige boek!





Ik ben benieuwd wat je vindt van mijn site. Laat gerust een bericht achter!