maandag 30 november 2009

VWA controleert vooral op notoire overtreders

Een geruststellende gedachte?


"De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) paste haar inspecties in de loop der jaren aan en richt zich steeds meer op notoire overtreders. Zij veroorzaken de grootste voedselveiligheidsrisico’s. Tegen kleinere overtredingen wordt minder en coulanter opgetreden.

Het percentage gecontroleerde bedrijven binnen de ambachtelijke sector, horeca, detailhandel en zorginstellingen is teruggelopen van 50% in 2007 naar 34% in 2008. Ook het aantal maatregelen liep terug. In 2008 werd tegen 15% van de bezochte bedrijven opgetreden. Dit percentage lag in 2007 nog op 23%.

Definitieve sluiting
De VWA kreeg in 2006 ruimere bevoegdheden bij haar toezicht- en opsporingstaak vanwege verschillende Europese verordeningen. Door de nieuwe regelgeving kan de controle-instantie overgaan tot definitieve sluiting van een bedrijf zonder tussenkomst van de officier van justitie.
Bedrijven die structureel tekortschieten moeten een vastgesteld stappenplan volgen en over een lange periode aantonen dat zij verbeteringen doorvoeren.

Nulmeting
In 2008 zijn 121 bedrijven geselecteerd voor een nulmeting. Hiervan liepen 46 bedrijven het stappenplan door. De meeste bedrijven voerden structurele verbeteringen door. Drie bedrijven besloten definitief te sluiten. De VWA bouwde deze nieuwe werkwijze in 2009 verder uit."

bron: VMT.nl

dinsdag 24 november 2009

Overzicht Michelinsterren 2010

De lijst der lijsten voor eetliefhebbers is weer uit: de Michelingids NL 2010!
Bijzonder om te melden is dat er nu 91 sterrenrestaurants in Nederland zijn, waaronder twaalf nieuwe...Drie restaurants zijn gestopt en daardoor dus de ster kwijt. Voor zover ik nu kan zien is geen enkel restaurant echt een ster kwijt geraakt. Knap werk!
Op 12 december ga ik eten bij Ivy in Rotterdam, trotse drager van een verse ster. Daar heb ik nu natuurlijk extra veel zin in! Ik heb er hele goede verhalen over gehoord en ben natuurlijk nu extra benieuwd. Best een tijd geleden al gereserveerd, maar dat zal nu wel helemaal een gekkenhuis zijn.

Hier een link naar het complete overzicht.

Voor de liefhebbers hier het overzicht van Bib Gourmand 2010 en hier naar de Belgische sterren 2010. Hier de Lekker 2010.
Ik ben benieuwd wat je vindt van mijn site. Laat gerust een bericht achter!