zondag 3 februari 2008

Wijnoogst in Toscane

Tijdens ons verblijf in Barberino Val d´Elsa hadden we het geluk om met ons huis aan alle kanten omringd te zijn door wijngaarden in een tijd dat de oogst elk moment kon gaan plaats vinden. Gesprekken met de lokale bevolking leerden ons dat het een kwestie was van enkele dagen voordat hier mee begonnen zou worden. Het vergt een hele goede planning en durf van de eigenaar van de percelen: wacht je een dag langer om meer zon mee te pikken met het risiso dat het misschien gaan regenen? Vlak bij ons huisje was het Castello di Monsanto, eigenaar van het grootste deel van de wijngaarden in ons gebied. Daar zijn we dus ook gaan kijken toen de pluk tijdens onze tweede vakantieweek begon. In de dagen daarna was het een grote drukte om ons huis heen, met ontzettend veel mensen die bij de pluk betrokken waren. Julie kreeg van een oude meneer nog een tros druiven om op te eten. Ze was er dol op!









































































Markten in Toscane

Nu gaat de plank ook echt leeg! Nog een item dat al lang ligt te wachten om geplaatst te worden. Zoals eerder uitgebreid gemeld hebben we onze afgelopen zomervakantie in Barberino Val d'Elsa in Toscane doorgebracht. Ik vind het altijd heerlijk om in Italië en Frankrijk naar locale marktjes te gaan. Het hele dorp loopt uit om op de weekmarkt zijn boodschappen te doen. Veel nonna's en nonno's met kleinkinderen op stap, een goede sfeer en mooie producten. Op internet had ik een mooi schema gevonden met alle weekmarkten van Toscane. Super veel aan gehad. Om de dag gingen we wel naar een markt, om een kop koffie te drinken, rond te struinen en inkopen te doen.

UPDATE 25/5/2010: Ik heb net de link naar het marktoverzicht vervangen door een werkende link. De oude pagina waar ik naar linkte bestaat niet meer. Kijk ook eens naar de overzichten hier (voor werkelijk alle soorten markten, ook antiek) en hier (erg compleet). Zijn ook mooi!









































Koken met kerst 2007 (2)

Met kerstavond waren Claar en ik met z'n tweeën thuis. Julie was er natuurlijk ook maar had haar kerstdiner wat eerder dan wij.
Ik had verse kreeft en langoustines gekocht en een mand platte Zeeuwse oesters. Fruit de Mer-avond, dus, met sjalottenazijn en zelfgemaakte mayonaise. Zijn we dol op! Verder nog wat mooie kaasjes gekocht bij de groothandel.














Op 1e kerstdag waren we bij mijn schoonouders, waar ik het maken van een voorgerecht op me genomen had. Ik had besloten om er twee voorgerechten van te maken.
Het eerste voorgerecht was 'Eend op vier manieren':
(1) Een in rode port gewelde ontpitte pruim gevuld met eendelever. Deze kort in een hete oven gestopt, zodat je lever warm en zacht wordt.
(2) Gegrild vijgenbrood met uiencompote en gerookte eendenborst en vijgen.
(3) Creme Brulée van eendenlever in een borrelglas.
(4) Amusespoon met krokante ontbijtkoek met rauwe eendenlever. De ontbijtkoek heb ik in flinterdunnen plakjes gesneden en heel, heel langzaam gedroogd in een oven van 50 graden C.

Het tweede voorgerecht was Gebakken kalfzwezerik met tarte tatin van stoofpeer en boerenkoolsoep. Een gerecht dat ik speciaal voor kerst bedacht had.
Over de presentatie ben ik niet geheel tevreden. Ziet er een beetje rommelig uit. De smaak, daarentegen was volgens plan. Zeer goed gelukt.
Op de reguliere manier boerenkool gemaakt met boerenkool, aardappels, melk, boter en spekjes. Daarna in de Magimix fijn gemalen en op smaak gebracht met kalfsbouillon (die ik nog ingevroren had) en creme fraiche. Voor de tarte tatin eerst stoofperen gemaakt met rode wijn, vanille, kaneel en steranijs. Hierna de peren laten afkoelen en in dunne plakken gesneden. Bladerdeegrondjes uitgestoken en afgebakken in de oven. De zwezerik gepocheerd, daarna door de bloem en gebakken.

Op tweede kerst dag (en de dagen erna) had ik griep, dus daar heb ik niets van meegekregen. Helaas.

Koken met kerst 2007

Tja, het is al weer even geleden dat ik deze gerechten gemaakt heb... ook een tijdje geen tijd/ zin gehad om mijn blog bij te werken. Maar goed, nu me er toe gezet en dan heb ik er ook weer veel zin in. Hieronder een overzicht van enkele gerechten die ik met kerst gemaakt heb.

Op 23 december kerstdiner in Voorburg bij en met vrienden. Normaal vieren we elk jaar kerstavond met elkaar, maar omdat het met tien man soms lastig plannen is nu een paar dagen eerder.
Dit jaar waren we uiteindelijk overigens met acht. Met de mannen al om tien uur afgesproken in Voorburg om boodschappen te doen, daarna de hele dag koken, waarna de dames bij de borrel aanschuiven. Een avond waar ik me al lang van te voren op kan verheugen!

Voor de heren had ik als kerstcadeau voor elk een fles Christmas Port van Kopke gekocht. Een limited edition Reserve Ruby met vijf jaar houtrijping. Bij mijn vaste slijter net de vier laatste flessen op de kop getikt. Hij had er maar zes kunnen inkopen, dus een goede score!








Als eerste voorgerecht (geen foto van) een salade gemaakt met gegrilde langoustines, gebakken kwartelborst en een dressing met truffelhoning. Het tweede gerecht was een gebakken cocquille met gebakken courgette battonets en champagnesaus.





Elk jaar gaat er een kalkoen op de Weber van Werker. Onlangs is hij naar een Weberkookcursus geweest en daar had hij een mooi recept opgedaan. De kalkoen werd helemaal ingesmeerd met een mengsel van kruiden, boter, knoflook en sinasappelschil.

Ook weer wat ideeen opgedaan in de boeken van Nigella, zoals Pancetta wrapped saugages als bijgrecht. Daarnaast Roast potatoes.




De zoete aardappelpuree met marshmellows, ook van Nigella, was zeer geslaagd. Je maakt hem zoals je aardappelpuree maakt, dus stampen met melk en boter, maar dan ook met wat kaneel er door. Marshmellows er op en onder de grill. Daarnaast gebakken pastinaak met maple sirup. Als nagerecht Budino di Cioccolato gemaakt (ook van Nigella), heerlijk chocoladepuddinkjes en simpel te maken. Hiervoor enkele mooie kazen gekocht, waaronder Stilton met port en een Epoisses.

Donna Hay Magazine

De meeste kookliefhebbers zullen de Australische Donna Hay wel kennen: één van de grootste namen in de internationale culinaire kook- en tijdschriftenwereld. Al enige tijd koop ik regelmatig haar prachtige magazine in de winkel hier in Nederland. Voor mij staat zij voor absolute kwaliteit. Schitterende foto's, fantastische styling en hele mooie recepten!
Vanochtend heb ik mijzelf verwend met een jaarabonnement, bestaande uit zes issues en het Kids magazine, dat één keer per jaar uit komt.
Kost 68 euro voor een jaar.
Ik ben benieuwd wat je vindt van mijn site. Laat gerust een bericht achter!