donderdag 30 augustus 2007

Beerhunter Michael Jackson overleden

Hier werd ik triest van...
Vandaag is Michael Jackson op 65-jarige leeftijd overleden. Nee, geen slechte grap, maar gewoon dezelfde naam als de King of Pop.
Jackson (de dode) heeft zich meer dan dertig jaar lang beziggehouden met het ontdekken en documenteren van biersoorten van over de hele wereld. Hij schreef hier talloze boeken over en maakte eind jaren 80 het televisieprogramma 'The Beerhunter', dat ook in Nederland uitgezonden werd. Zijn kennis van en passie voor bier was ongeëvenaard. Jackson maakte graag gebruik van de verwarring die ontstond over zijn naam, zo stond er dit "Hello, my name is Michael Jackson. No, not that Michael Jackson, but I am on a world tour. My tour is in pursuit of exceptional beer. That's why they call me the Beer Hunter." op zijn website
Ik heb enkele boeken van hem, heb met veel plezier naar zijn programma gekeken en veel van hem geleerd.
Op zijn site staat het nieuws nog niet, overigens.

zondag 26 augustus 2007

23e bij www.foodrank.eu!!!


In zeer korte tijd ben ik bij Foodrank.eu van de onderste plek naar de 23e plek geklommen. In mijn log zie ik dat steeds meer mensen mijn pagina weten te vinden. Verrassend genoeg erg veel mensen via google, die zoeken op 'The Silver Spoon', Heston Blumenthal of Osterie&Locanda d'Italia.
Kennelijk worden deze boeken elders (nog) niet al te vaak behandeld.
Erg leuk in ieder geval dat mensen mijn pagina ook daadwerkelijk lezen en dat er mensen zijn die mij berichten sturen. Iedereen die tot nu toe gestemd heeft... bedankt!!!

Cees Helder wordt ontwikkelingskok

Cees Helder gaat zich bezighouden met het organiseren van culinaire reizen. Binnenkort vertrekt de gepensioneerde Rotterdamse topkok naar Zuid-Amerika, waar hij zichzelf een rol geeft als ontwikkelingskok.
Het buitenlandse plan meldt Helder in De Telegraaf. ‘Zie het als ontwikkelingswerk. Ik ga binnenkort naar Peru om culinaire reizen te helpen organiseren en een link te leggen tussen Peruaanse en Europese keuken. Ja, ondanks de aardbeving, gaat het gewoon door.’Cees Helder zit na zijn vertrek uit restaurant Parkheuvel vorig jaar juni niet stil. Helder heeft een zeiljacht met standplaats Lelystad waarmee hij veel weg is de laatste tijd. Ook duikt hij met regelmaat op bij kookwedstrijd, proeverijen en andere officiële gelegenheden.

zaterdag 25 augustus 2007

Kookboekenoverzicht bij Library Thing

Momenteel ben ik bezig om al mijn kookboeken in Library Thing te zetten. Library Thing is een onlinedienst die je helpt overzicht te brengen in je boekenverzameling en je de kans geeft dit overzicht met anderen te delen.
Het toevoegen van boeken werkt verrassend eenvoudig: je kan bij meer dan honderd bronnen zoeken op auteur, titel of isbn-nummer. Vooral de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag heeft opmerkelijk veel boeken, vind ik. Met één klik voeg je een boek toe aan je lijst.
Ik heb nu ongeveer de helft van mijn boeken er in gezet en ook nog bij allemaal een afbeelding van het kaft kunnen vinden. De echte uitdaging volgt nu, aangezien ik bij de meer obscure boeken ben aangekomen! Ik ben benieuwd of ik alles kan vinden.
Op de rechterbalk van mijn site vind je een link naar mijn boekenoverzicht, evenals vind je hier een aantal willekeurig gekozen kaften. Dit overzicht verandert elke keer dat de pagina wordt geladen.

maandag 20 augustus 2007

Landgoed Fair

Het afgelopen weekend zijn Julie, Claar en ik naar de landgoedfair van Heerlijkheid Marienwaerdt in Beesd gegaan. Zondag was een heerlijke dag, lekker zonnig, maar niet te warm. Mooi weer voor een uitje, zeker als je vrijkaartjes hebt! Gelukkig was er een aantal leuke stands. Er was een grote groep brocanteurs, die speciaal voor deze markt in China nog wat brocant en antiek had laten maken. Beetje flauw, want er zitten best leuke dingen tussen. Claar heeft een paar uit cement gegoten kandelaars gekocht, ik wat dingen bij foodstands.


Bij Raspberry-Maxx (zie mijn stukje van 10 juli) heb ik een grote pot frambozenjam gekocht voor Julie. Julie is dol op frambozen en kan bij de supermarkt een doos leeg eten voordat we bij de kassa aangekomen zijn. Ik vind het mooi en puur dat een meisje van 13 maanden zo van fruit houdt en koop dus graag vers fruit voor haar en heb zelfs haar verjaardagstaart gevuld met verse frambozen. Maar goed, Raspberry-Maxx... Ik was van plan om daar wat frambozenplantjes te kopen, maar de dame die achter de stand stond vertelde me dat dit niet het juiste seizoen is om te planten. Weer wat geleerd. Grappig dat er een paar stands verder iemand bramen en frambozenplatjes verkocht. Ik heb besloten om in het voorjaar (wanneer ik dus moet planten) bij RM langs te gaan om planten te kopen.


Een leuke ontdekking was de stand van MeatCuisine, een stand waar ik veel verschillende soorten worst en ham te proeven kreeg. Mooi om te zien hoe mensen met passie over hun vak kunnen praten. De heren hebben een achtergrond in het slagersvak en zijn op een gegeven moment een internetslagerij begonnen in een gebied waar geen slager meer was. Dit liep niet en in plaats van in loondienst te gaan zijn ze MeatCuisine begonnen. Ik hoop dat ik het verhaal goed onthouden heb, maar volgens mij klopt het zo. MeatCuisine importeert de worsten en hammen niet alleen uit Zuid-Europa, maar laten ze zelfs speciaal maken volgens eigen recept. Het resultaat mag er wezen! Wat heb ik geproefd?
Gevulde worsten (hazelnoot, olijf en truffel), Beklede worsten ( peper en rozemarijn), 'hammetje naturel' en 'overige worsten' (eend, ezel en rendier). Misschien nog wel wat hippere namen verzinnen? Zelf heb ik twee worsten gekocht, truffel en eend.
Kijk vooral naar de verkooppunten om te kijken of er een winkel in de buurt is die deze worsten verkoopt. Gelukkig zijn we in Utrecht en omstreken zeer goed bedeeld.

Ik werd helemaal blij toen ik er thuis achter kwam dat Gerrit van slagerij de Groene Weg om de hoek verkoper is van de worsten van Meatpoint.
Morgen meteen even met hem over hebben!


Gerrit Takke is eigenaar van Slagerij de Groene Weg in Utrecht en zijn winkel is dit jaar verkozen tot Biologische Slagerij van het Jaar! Een hele mooie prestatie. De kwaliteit van zijn vlees is super, wat hem tot één van de huisleveranciers maakt van MaartenKookt! De afgelopen twee jaar heeft Gerrit o.a. het eten verzorgd voor ons straatfeest dat ik mede heb georganiseerd en dat was zeer goed in orde.

zaterdag 18 augustus 2007

GranSardegna


Zonder me er bewust van te zijn heb ik gestolen! Voor het stukje over bouillonblokjes van porcini had ik een plaatje doorgelinked wat ik na wat googelen gevonden had. Dat plaatje komt van de site van GranSardegna, waar de laatste week mijn site een keer of 25 per dag in de logfile voorkwam.
Ik vind dat ik ook zo fair moet zijn om de credits te geven aan de beeldmaker.
Ondertussen ook wat speurwerk gedaan op de site van GranSadegna en het ziet er voortreffelijk uit. Freek en Corry Tuinsma zijn eigenaar van deze webwinkel en importeren zelf delicatessen van Sardinië. Op hun site vind je een groot overzicht aan producten, zoals o.a. de bij mij zo geliefde bouillonblokjes van Star.

Limoncello maak ik elk jaar wel één of twee keer zelf. Leuk om te doen en erg lekker. Ik heb nu nog drie liter staan, maar zal de volgende keer wat foto's maken en er een stukje over schrijven. Je kan het natuurlijk ook gewoon kopen. Kan ook bij GranSardegna, net als Melonello (meloenlikeur) waar ik in Italië met Guirec, Jacob en Bart een keer heel erg dronken van geworden ben.

Verder vind je nog: kruiden, olijfolie, kaas, worst en nog veel meer. Zelfs espressomachines!

maandag 13 augustus 2007

IJs uit een zakje

Gelatti brengt een kant-en-klare mix op de markt waarmee thuis in de ijsmachine snel ijs kan worden gemaakt. Het Gelatti-ijs is in 35 minuten klaar. Een verpakking bestaat uit twee sachets. Een zakje ijspoeder en een zakje smaakpoeder. Het ijs is in drie smaken verkrijgbaar: aardbei, vanille en chocola. Voor de broodbakmachine zijn al veel kant-en-klare mixen te koop. Voor de ijsmachine waren deze er niet, zegt André Brookhuis, directeur van Gelatti. Een verpakking Gelatti met een adviesprijs van € 2,39 levert voldoende ijs voor vier tot vijf personen.
Bron: VMT


Ga ik zeker snel eens uitproberen. Ben dol op ijs! Kennelijk dus ook te koop bij AH. Nog niet gezien. Ben benieuwd naar hoe natuurlijk dit smaakt. Er is niets zo vies als geconcentreerde chemische smaakextracten zoals pistache extract. Bij Roberto in Utrecht, waar ik graag ijs koop, is het pistacheijs niet knalgroen omdat hij alleen met natuurlijke ingrediënten werkt. Als je ooit in de buurt ben moet je zeker langs gaan. Is zeer de moeite waard. Bij zijn smaak van de week gaat Roberto helemaal los. Chocolade met Spaanse peper (Chocolat gezien?) was heerlijk. Olijfolieijs was bijzonder. Haringijs was echt heel erg vies.

Tomaat smaakt en ruikt naar rozen en citroen

Israëlische onderzoekers hebben een genetisch gemodificeerde tomaat gemaakt met een rozen- en citroenaroma. Het aroma ontstaat wanneer het ocimum basilicum gen in de tomaat tot expressie wordt gebracht, waardoor geraniol wordt geproduceerd. De meerderheid van een ongetraind smaakpanel gaf de voorkeur aan de GM-tomaat boven de reguliere tomaat, schrijven de onderzoekers in ‘Nature Biotechnology’.De GM-tomaten zijn lichtrood. Dat komt doordat ze minder lycopeen bevatten. Lycopeen wordt gebruikt als natuurlijke kleurstof in voedingsmiddelen en staat bekend om zijn werking als antioxidant. Tomaten bevatten van nature veel lycopeen. De stof beschermt tegen kanker en hart- en vaatziekten.
Bron: VMT

zondag 12 augustus 2007

Eten: Zaterdag 11 augustus

Zaterdag kwamen Marije en Bart Jan eten, goede vrienden die we alweer een tijdje niet hadden gezien. Met hen is het altijd lang tafelen en erg hard lachen. In de ochtend heb ik het menu verzonnen, wijn uit de kelder gehaald en wat boodschappen gedaan. Het menu bewust zo gemaakt dat ik niet de hele dag in de keuken moest staan. Als voorbereiding heb ik eigenlijk alleen de perzikken geblancheerd, ontveld en ontpit en de rest tijdens de borrel en het tafelen gedaan. Na de lunch zijn we er met de bolderkar op uitgegaan naar het park, Julie heeft heerlijk gespeeld in de speeltuin en om een uur of vijf waren we thuis. Marije en Bart Jan kwamen om zes uur en zo konden ze nog net Julie even meemaken voordat ze naar bed ging. Geborreld met Perrier Jouet.

Lunch: tosti in de grillpan







Gegrilde courgette, aubergine, groene asperges en venkel. Alleen aangemaakt met een mooie scherpe extra virgine olijfolie en op smaak gebracht met wat peper en zout. Verder niets. Bij de voorgerechten dronken we een Saint Bris 2005 uit de Bourgogne, in tegenstelling tot het gros van de witte Bourgognes geen chardonnay, maar sauvignon.





Recept van Gorden Ramsey: bietjes bakken in een beetje olijfolie en afblussen met balsamico en in laten koken. Serveren met roquefort en geroosterde sesamzaadjes.






Gamba's uit de wok met citroen en knoflook met een crème van artisjokken en gehakte peterselie.







Tarte Tatin van tomaat. Gedroogde tomaten op olie van goede kwaliteit uit laten lekken en aanmaken met balsamicostroop (ingekookte balsamico met honing). Bodem is van bladerdeeg, uigestoken met een gekartelde steker. Aangezien je deze moet afbakken in de oven, kan je alles van te voren al klaar zetten.





Verse Pappardelle met marsala, salie, room, pancetta en kalfsoester.
Ik ben niet zo tevreden over de 2e foto.















Ok... deze heb ik inderdaad al een keer eerder gemaakt, maar zoals gezegd had ik zin om het mezelf relatief makkelijk te maken. Deze perzikken zijn zo lekker en eenvoudig! Pannetje opzetten met suiker en water met een schoongeschrapte vanillestok. Perzikken blancheren, schil er af en ontpitten. De halve perzikken in een bak plaatsen en overgieten met muscat de beaumes de venise. Toevallig nog een halfje Cotes de Bordeaux Saint Macaire liggen, dus die gebruikt. Kokend suikerwater over de perzikken gieten en laten afkoelen in de ijskast. Dit maak ik altijd lang van te voren (de avond ervoor of de ochtend voor het diner). In de Kitchenaid klop ik mascarpone op, zonder iets toe toevoegen. De perzikken serveer ik met een laagje vocht/marinade en een quanelle mascarpone. Moscato d'Asti van Scrimaglio er bij gedronken.

vrijdag 10 augustus 2007

In mijn voorraadkast:Dado ai Funghi Porcini


Een fantastisch product dat niet in je keukenkast mag ontbreken: bouillonblokjes met de smaak van eekhoorntjesbrood!
Naast het feit dat de verpakking zo gezellig kitsch is en sinds de jaren 50 niet meer is aangepast, word ik ook van de smaak erg blij.
Ik gebruik het om een gerecht met paddestoelen net wat extra smaak te geven: naast de verse (of gedroogde, gewelde) paddestoelen voeg ik ook een blokje (of deel ervan) toe. Denk hierbij aan morillesaus of ravioli met riccota en porcini.

donderdag 9 augustus 2007

Oude wijn in nieuwe zakken...

"Wordt na de wijnkurk ook de glazen wijnfles bedreigd door een kunststof alternatief? Die kans bestaat nu de Australische wijngigant Forster's Group als eerste ter wereld wijn heeft gebotteld in een recycleerbare plastic fles. Wijnen van het Forster's-merk Wolf Blass zullen binnenkort in plastic PET-flessen worden aangeboden in Canadese en Britse supermarkten. Oliver Horn van Wolf Blass (in The Advertiser) somt de vele voordelen op van PET-flessen: lichter, gemakkelijker transporteerbaar, onbreekbaar, en dat allemaal voor een prijs die dezelfde is als die van een glazen fles. Wolf Blass probeert de plastic flessen uit sinds 2005. Tijdens de testen werden geen smaakverschillen vastgesteld tussen wijn bewaard in PET-flessen en in glazen flessen. PET-flessen zijn niet geschikt om er bewaarwijnen in op te slaan: ze laten na een tijdje lucht door, wat de levensduur van de wijnen beperkt. Wijn in plastic flessen heeft een 'shelf life' van ongeveer negen maanden. De nieuwe fles is dan ook bedoeld voor wijnen die direct worden geconsumeerd."
bron: Wijnidee 1/8/07

Nieuwe kookboeken!!!

Yeah! Ik heb van de postbode een pakketje gekregen met allemaal kookboeken. Mijn zus Maaike is uitgever en die heeft me wat gestuurd. Eerder heb ik haar getipt over Julie Andrieu en haar leuke kookboeken, en hierna heeft ze contact gehad met de uitgeverij en wat boeken aangevraagd. Dit om te kijken of het interessant is om ze uit te geven. Uiteindelijk is het niet tot een samenwerking gekomen en mocht ik de boeken hebben. Mijn Frans is beter! Maaike bedankt!
'Foie de Canard!' lijkt een beknopte uitgave van 'le Canard de Julie' en die laatste had ik al. (zie blog juli). De andere twee (le B.A.-ba du Chocolat en Ma p'tite Cuisine) zijn zeer welkom. Ik zal hier later nog eens een stukje over schrijven. Op het eerste oog lijkt 'Ma p'tite Cuisine' een leuk kookboek met simpele gerechten en zo min mogelijk ingredienten (titelverklaring?).

Aan de collectie toegevoegd:


Boek: The Silver Spoon

Titel: The Silver Spoon
Auteur-(s): Diversen
Uitgeverij: Phaidon
ISBN: 0 7148 4467 5 (UK Edition)
Taal: Eng
Gekocht bij: Broese, Utrecht









Vorig jaar trouwde mijn goede vriend Bart en aangezien hij ook dol is op koken, moest ik natuurlijk een toepasselijk cadeau geven. The Silver Spoon, die met recht een bijbel genoemd mag worden, had ik toen zelf al een tijdje in mijn bezit. Aangezien zij ook in de kerk trouwden leek dat mij wel een mooi thema: een bijbel bij een huwelijk in een kerk, maar dan wel mijn bijbel! Dat was ongeveer de strekking van de tekst die ik op de eerste pagina gezet heb.
Dit is overigens niet mijn enige kookbijbel, wat me dus een soort culinaire polytheïst maakt. Echter, als het op Italië aankomt is dit (samen met de Artusi, die ik later nog zal behandelen) wel het boek.
Sinds 1950 is dit boek al in Italië te koop onder de naam "Il cucchiaio d'argento". In 1997 werd deze geheel herzien en vorig jaar dus in het Engels vertaald. Ik heb me laten vertellen dat er wordt gewerkt aan een Nederlandse uitvoering.
Wat is het? Een zeer compleet boek over de Italiaanse keuken met 1264 pagina's, die gevuld zijn met meer dan 2000 recepten en veel plaatjes en foto's. De foto's zijn overigens gemaakt door Jason Lowe, een bekende fotograaf die deels in Londen en deels in Florence woont. Het is echt een schitterende ode aan de Italiaanse keuken geworden, die redelijk de klassieke menustructuur in ere houdt.
De indeling is als volgt:
  1. Sauces, marinades and flavoured butters
  2. Antipasti, appetizers and pizzas
  3. First courses
  4. Eggs and frittata
  5. Vegetables
  6. Fish, Crustaceans and shellfish
  7. Meat and offal
  8. Poultry
  9. Game
  10. Cheese
  11. Dessert and baking
  12. Menus by celebrated chefs
De hoofdstukken en de daarbij horende recepten zijn overzichtelijk ingedeeld per verschillend hoofdingrediënt. Het hoofdstuk 'Vegetables' begint met een algemeen stuk over groenten en gaat vervolgens verder naar de asperge. Algemeen stuk over asperges, een zestal recepten en aan het eind een foto. Bij de vleeshoofdstukken staan mooie overzichtplaatjes van verschillende onderdelen van de dieren in het Engels en Italiaans (zoiets als dit). Reden te meer om dit boek mee te nemen naar Barberino val d'Elsa in Toscane, als ik daar in september 2 1/2 week zit met Claartje en Julie... kan ik mijn boodschappenlijstje van te voren vertalen.
De recepten zijn niet heel moeilijk, maar zijn vrij beperkt in uitleg, dus enige kennis is aan te raden. Sommige recepten zijn gewoon heel erg simpel, en dat is natuurlijk net wat de Italiaanse keuken zo geweldig maakt. Het gaat om de versheid en de smaak van de ingrediënten. Mini-uitjes in zijn geheel (kort) bakken, pancetta erbij, op het laatst salie en klaar. Dit wil niet zeggen dat alle recepten in dit boek zo kort en simpel zijn... zeker de vlees- en wildgerechten zijn vrij uitgebreid. Enkele mooie gerechten: Animelle al gratin con piselli (gegratineerde zwezerik met erwten), Anatra ripiena in salsa di rape (gevulde eend met saus van knolraap), Beccaccia al tartufo (houtsnip met truffel).
Een perfect boek om zaterdagochtend, voordat je naar de markt gaat om inkopen te doen omdat er vrienden komen eten, inspiratie in op te doen. Dit boek is een must voor iedereen die van Italië houdt, van Italiaans eten houdt en/ of van koken houdt of die graag een mooi cadeau geeft aan iemand. Kopen... in mijn webwinkel!!!



Ik ben benieuwd wat je vindt van mijn site. Laat gerust een bericht achter!