donderdag 30 augustus 2007
Beerhunter Michael Jackson overleden
zondag 26 augustus 2007
23e bij www.foodrank.eu!!!
Cees Helder wordt ontwikkelingskok
zaterdag 25 augustus 2007
Kookboekenoverzicht bij Library Thing
Het toevoegen van boeken werkt verrassend eenvoudig: je kan bij meer dan honderd bronnen zoeken op auteur, titel of isbn-nummer. Vooral de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag heeft opmerkelijk veel boeken, vind ik. Met één klik voeg je een boek toe aan je lijst.
Ik heb nu ongeveer de helft van mijn boeken er in gezet en ook nog bij allemaal een afbeelding van het kaft kunnen vinden. De echte uitdaging volgt nu, aangezien ik bij de meer obscure boeken ben aangekomen! Ik ben benieuwd of ik alles kan vinden.
Op de rechterbalk van mijn site vind je een link naar mijn boekenoverzicht, evenals vind je hier een aantal willekeurig gekozen kaften. Dit overzicht verandert elke keer dat de pagina wordt geladen.
maandag 20 augustus 2007
Landgoed Fair
Bij Raspberry-Maxx (zie mijn stukje van 10 juli) heb ik een grote pot frambozenjam gekocht voor Julie. Julie is dol op frambozen en kan bij de supermarkt een doos leeg eten voordat we bij de kassa aangekomen zijn. Ik vind het mooi en puur dat een meisje van 13 maanden zo van fruit houdt en koop dus graag vers fruit voor haar en heb zelfs haar verjaardagstaart gevuld met verse frambozen. Maar goed, Raspberry-Maxx... Ik was van plan om daar wat frambozenplantjes te kopen, maar de dame die achter de stand stond vertelde me dat dit niet het juiste seizoen is om te planten. Weer wat geleerd. Grappig dat er een paar stands verder iemand bramen en frambozenplatjes verkocht. Ik heb besloten om in het voorjaar (wanneer ik dus moet planten) bij RM langs te gaan om planten te kopen.
Een leuke ontdekking was de stand van MeatCuisine, een stand waar ik veel verschillende soorten worst en ham te proeven kreeg. Mooi om te zien hoe mensen met passie over hun vak kunnen praten. De heren hebben een achtergrond in het slagersvak en zijn op een gegeven moment een internetslagerij begonnen in een gebied waar geen slager meer was. Dit liep niet en in plaats van in loondienst te gaan zijn ze MeatCuisine begonnen. Ik hoop dat ik het verhaal goed onthouden heb, maar volgens mij klopt het zo. MeatCuisine importeert de worsten en hammen niet alleen uit Zuid-Europa, maar laten ze zelfs speciaal maken volgens eigen recept. Het resultaat mag er wezen! Wat heb ik geproefd?
Gevulde worsten (hazelnoot, olijf en truffel), Beklede worsten ( peper en rozemarijn), 'hammetje naturel' en 'overige worsten' (eend, ezel en rendier). Misschien nog wel wat hippere namen verzinnen? Zelf heb ik twee worsten gekocht, truffel en eend.
Kijk vooral naar de verkooppunten om te kijken of er een winkel in de buurt is die deze worsten verkoopt. Gelukkig zijn we in Utrecht en omstreken zeer goed bedeeld.
Ik werd helemaal blij toen ik er thuis achter kwam dat Gerrit van slagerij de Groene Weg om de hoek verkoper is van de worsten van Meatpoint.
Morgen meteen even met hem over hebben!
Gerrit Takke is eigenaar van Slagerij de Groene Weg in Utrecht en zijn winkel is dit jaar verkozen tot Biologische Slagerij van het Jaar! Een hele mooie prestatie. De kwaliteit van zijn vlees is super, wat hem tot één van de huisleveranciers maakt van MaartenKookt! De afgelopen twee jaar heeft Gerrit o.a. het eten verzorgd voor ons straatfeest dat ik mede heb georganiseerd en dat was zeer goed in orde.
zaterdag 18 augustus 2007
GranSardegna
Limoncello maak ik elk jaar wel één of twee keer zelf. Leuk om te doen en erg lekker. Ik heb nu nog drie liter staan, maar zal de volgende keer wat foto's maken en er een stukje over schrijven. Je kan het natuurlijk ook gewoon kopen. Kan ook bij GranSardegna, net als Melonello (meloenlikeur) waar ik in Italië met Guirec, Jacob en Bart een keer heel erg dronken van geworden ben.
maandag 13 augustus 2007
IJs uit een zakje
Tomaat smaakt en ruikt naar rozen en citroen
Bron: VMT
zondag 12 augustus 2007
Eten: Zaterdag 11 augustus
Lunch: tosti in de grillpan
Gegrilde courgette, aubergine, groene asperges en venkel. Alleen aangemaakt met een mooie scherpe extra virgine olijfolie en op smaak gebracht met wat peper en zout. Verder niets. Bij de voorgerechten dronken we een Saint Bris 2005 uit de Bourgogne, in tegenstelling tot het gros van de witte Bourgognes geen chardonnay, maar sauvignon.
Recept van Gorden Ramsey: bietjes bakken in een beetje olijfolie en afblussen met balsamico en in laten koken. Serveren met roquefort en geroosterde sesamzaadjes.
Gamba's uit de wok met citroen en knoflook met een crème van artisjokken en gehakte peterselie.
Tarte Tatin van tomaat. Gedroogde tomaten op olie van goede kwaliteit uit laten lekken en aanmaken met balsamicostroop (ingekookte balsamico met honing). Bodem is van bladerdeeg, uigestoken met een gekartelde steker. Aangezien je deze moet afbakken in de oven, kan je alles van te voren al klaar zetten.
Verse Pappardelle met marsala, salie, room, pancetta en kalfsoester.
Ik ben niet zo tevreden over de 2e foto.
Ok... deze heb ik inderdaad al een keer eerder gemaakt, maar zoals gezegd had ik zin om het mezelf relatief makkelijk te maken. Deze perzikken zijn zo lekker en eenvoudig! Pannetje opzetten met suiker en water met een schoongeschrapte vanillestok. Perzikken blancheren, schil er af en ontpitten. De halve perzikken in een bak plaatsen en overgieten met muscat de beaumes de venise. Toevallig nog een halfje Cotes de Bordeaux Saint Macaire liggen, dus die gebruikt. Kokend suikerwater over de perzikken gieten en laten afkoelen in de ijskast. Dit maak ik altijd lang van te voren (de avond ervoor of de ochtend voor het diner). In de Kitchenaid klop ik mascarpone op, zonder iets toe toevoegen. De perzikken serveer ik met een laagje vocht/marinade en een quanelle mascarpone. Moscato d'Asti van Scrimaglio er bij gedronken.
vrijdag 10 augustus 2007
In mijn voorraadkast:Dado ai Funghi Porcini
donderdag 9 augustus 2007
Oude wijn in nieuwe zakken...
bron: Wijnidee 1/8/07
Nieuwe kookboeken!!!
'Foie de Canard!' lijkt een beknopte uitgave van 'le Canard de Julie' en die laatste had ik al. (zie blog juli). De andere twee (le B.A.-ba du Chocolat en Ma p'tite Cuisine) zijn zeer welkom. Ik zal hier later nog eens een stukje over schrijven. Op het eerste oog lijkt 'Ma p'tite Cuisine' een leuk kookboek met simpele gerechten en zo min mogelijk ingredienten (titelverklaring?).
Aan de collectie toegevoegd:
Boek: The Silver Spoon
Auteur-(s): Diversen
Uitgeverij: Phaidon
ISBN: 0 7148 4467 5 (UK Edition)
Taal: Eng
Gekocht bij: Broese, Utrecht
Vorig jaar trouwde mijn goede vriend Bart en aangezien hij ook dol is op koken, moest ik natuurlijk een toepasselijk cadeau geven. The Silver Spoon, die met recht een bijbel genoemd mag worden, had ik toen zelf al een tijdje in mijn bezit. Aangezien zij ook in de kerk trouwden leek dat mij wel een mooi thema: een bijbel bij een huwelijk in een kerk, maar dan wel mijn bijbel! Dat was ongeveer de strekking van de tekst die ik op de eerste pagina gezet heb.
Dit is overigens niet mijn enige kookbijbel, wat me dus een soort culinaire polytheïst maakt. Echter, als het op Italië aankomt is dit (samen met de Artusi, die ik later nog zal behandelen) wel het boek.
Sinds 1950 is dit boek al in Italië te koop onder de naam "Il cucchiaio d'argento". In 1997 werd deze geheel herzien en vorig jaar dus in het Engels vertaald. Ik heb me laten vertellen dat er wordt gewerkt aan een Nederlandse uitvoering.
Wat is het? Een zeer compleet boek over de Italiaanse keuken met 1264 pagina's, die gevuld zijn met meer dan 2000 recepten en veel plaatjes en foto's. De foto's zijn overigens gemaakt door Jason Lowe, een bekende fotograaf die deels in Londen en deels in Florence woont. Het is echt een schitterende ode aan de Italiaanse keuken geworden, die redelijk de klassieke menustructuur in ere houdt.
De indeling is als volgt:
- Sauces, marinades and flavoured butters
- Antipasti, appetizers and pizzas
- First courses
- Eggs and frittata
- Vegetables
- Fish, Crustaceans and shellfish
- Meat and offal
- Poultry
- Game
- Cheese
- Dessert and baking
- Menus by celebrated chefs
De recepten zijn niet heel moeilijk, maar zijn vrij beperkt in uitleg, dus enige kennis is aan te raden. Sommige recepten zijn gewoon heel erg simpel, en dat is natuurlijk net wat de Italiaanse keuken zo geweldig maakt. Het gaat om de versheid en de smaak van de ingrediënten. Mini-uitjes in zijn geheel (kort) bakken, pancetta erbij, op het laatst salie en klaar. Dit wil niet zeggen dat alle recepten in dit boek zo kort en simpel zijn... zeker de vlees- en wildgerechten zijn vrij uitgebreid. Enkele mooie gerechten: Animelle al gratin con piselli (gegratineerde zwezerik met erwten), Anatra ripiena in salsa di rape (gevulde eend met saus van knolraap), Beccaccia al tartufo (houtsnip met truffel).
Een perfect boek om zaterdagochtend, voordat je naar de markt gaat om inkopen te doen omdat er vrienden komen eten, inspiratie in op te doen. Dit boek is een must voor iedereen die van Italië houdt, van Italiaans eten houdt en/ of van koken houdt of die graag een mooi cadeau geeft aan iemand. Kopen... in mijn webwinkel!!!